Свързани новини

17.09.2021 14:17

"Има някакви неща, които са ставали на земята". Защо български МиГ 29 се разби в Черно море

Видян 1254 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основната причина за трагичния полет, при който загина майор Валентин Терзиев, не е човешка грешка, а "загуба на пространствена ориентация", предаде Медиапул. Освен това са установени и "някакви неща, които са ставали на земята". Разбилият се изтребител МиГ 29 е бил изправен. Отхвърлена е категорично възможността самолетът да е бил свален. Това е версията на Министерството на отбраната, която служебният военен министър Георги Панайотов представи в петък, малко след като руски специалисти успяха да разчетат данните от "черната кутия".


"Полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията, които са направени в доклада на "Военна полиция". Никога не съм казвал, че е човешка грешка и не е човешка грешка, защото загубата на пространствена ориентация е една не толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм, това е нещо специфично", обясни военният министър.


Освен това в доклада на "Военна полиция" има посочена и друга вторична причина, По думите му "има някакви неща, които са ставали на земята, които е можело да бъдат направени по по-добър начин".


Панайотов обаче не уточни какво визира. На въпрос дали има и чия е грешката в командването на полета от земята, Георги Панайотов посочи, че е извън неговите правомощия на министър на отбраната да посочва виновни.


"Всичко е ясно. Не са приключени следствените действия по случая. Единствената институция, която може да ги оповестява (имената – бел.ред.), е прокуратурата", каза Панайотов.


Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев, се разби в морето край Шабла в нощта срещу 9 юни по време на учение, като при катастрофата загина пилотът подполковник Валентин Терзиев. Мишената е падала по-бързо от предвиденото и се е наложила допълнителна маневра, за да може майор Терзиев да я порази. Последните му думи, записани в командния пункт, са "Поразих целта, излизам от атака".


"Черната кутия" на самолета беше открита на дълбочина от 70 метра и бе увредена. Това наложи да бъде изпратена в Русия, за да бъдат снети данните от нея.


Случаят се разследва от прокуратурата, но "Военна полиция" вече обяви своите заключения.


Според разследването на "Военна полиция" причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. За трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите". Съпътстващи причини са и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".


"Това, което сме могли да направим като разследване на инцидента, сме го свършили. Следствените органи все още работят, надявам се да излязат с тяхно заключение скоро", каза Панайотов.


В заключение служебният военен министър дежурно напомни, че българската армия се нуждае от превъоръжаване - нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец