В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през българското правителство "Лукойл" да бъде изтеглен от България. Факт е, че в други държави продадоха – рафинерията в Сицилия беше петата по големина в Европа.  Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, лидер на "Нормална държава".

Свързани новини

15.02.2024 09:23

Има натиск от US правителството Лукойл да бъде изтеглен от България: Кадиев

Видян 1486 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през българското правителство "Лукойл" да бъде изтеглен от България. Факт е, че в други държави продадоха – рафинерията в Сицилия беше петата по големина в Европа.  Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, лидер на "Нормална държава".


Печалбата идва не толкова от преработката на нефта, колкото от последваща дистрибуция, тоест, този, който ще купи рафинерията, трябва да има и складове, и мрежа от бензиностанции, поясни експертът. За момента не знаем за заявен интерес и дали бъдещите купувачи "няма да се окажат отново руснаци, маскирани под арабски одежди", посочи Кадиев. "Най-вероятно огромната част е отново руски нефт", предположи той за суровината, с която работи рафинерията у нас.

Най-големият вносител и износител на петрол за миналата година е Индия, която няма собствено производство – внася руски петрол, смесва го със саудитски и го продава. Дотолкова пародийно е всичко, че са продавали на гръцки компании, които пък после са снабдявали американската армия, заяви Кадиев. "Истината е, че санкциите не работят и всяка държава гледа собствения си интерес", добави той. След като искаме санкции срещу Русия, защо не забраниха танкерите да са на ЕС, попита още финансистът.

Георги Кадиев прогнозира, че до няколко месеца може да видим ръст на цените на горивата.

Относно подписването на договора за стратегическо партньорство със САЩ в областта на енергетиката и новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", за които енергийният министър изчисли, че инвестицията ще бъде 14 милиарда долара, Георги Кадиев коментира:


"Това е сметка не на коляно, а не знам на какво. Абсолютно е несериозно министър да говори такива неща. Никой няма изходните данни. Все още нямаме ОВОС на осми блок поне.


Не знаем какво ще каже този ОВОС, не знаем дали трябва да има охладителни кули. Ако трябва да има охладителни кули, на всеки блок се слагат по две такива кули, всяка кула струва по един милиард долара, тоест това са 4 милиарда за двата блока допълнително. Как може да направите сметка, когато такова голямо перо липсва?


Освен това, истинската цена за построяване ще се види, когато дойдат офертите. Това, което министърът направи, е до голяма степен да взриви бъдещите преговори, оферти и изграждане на блоковете. Ако офертите дойдат по-високи, всички ние ще задаваме въпроса – нали щяха да са 14 милиарда, защо са 18 или 20? (…) Пък колко ще е цената на енергията, е абсолютно самоволно – как е стигнал до тази цифра: 127 лева на мегаватчас?"



Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 16.02.2024 16:23

    Разбираемо е, че Лукойл трябва да се разкара от България! По-далече от крадци и луди диктатори!

  • 002 сър пичук 15.02.2024 10:38

    чао-чао, мурзилки и копейки.

  • 001 Anonimen 15.02.2024 09:32

    Американското правителство да оди да се шиба с приматите та да си избие макакските гени. Ти също, Джадиев.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни