Трета стъпка: ако (1) - (2) > 0, значи има спекула. Субсидиите за енергия спират и с тези пари вместо това се подпомагат пряко социално слабите.

Свързани новини

10.02.2023 09:27

Има ли мерки срещу спекулата: Дянков

Видян 2297 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Вчера служебното правителство съобщи, че ще проверява за спекула на пазара за хранителни продукти с перспектива за таван на някои цени. Последното е трудна за осъществяване идея, а и напомня на годините на социализма.

Вместо това, може лесно да се изчисли дали има спекула, с други думи дали цените са вдигнати над икономически обоснованото ниво. Давам пример с хляба:

Първа стъпка: взимат се цените от 9 февруари 2022 и днес (година по-късно). Изчислява се годишния растеж (1).

Втора стъпка: взимат се цените на основните продукти за хляба на същите дати и се изчислява техния растеж, в пропорциите в които се използват в производството. (Хлябът е храна, приготвена от брашно, вода, мая, сол и захар. Има и човешки труд и електроенергия. Последната е компенсирана.) Получава се индекс на увеличение на продуктите за хляб (2).

Трета стъпка: ако (1) - (2) > 0, значи има спекула. Субсидиите за енергия спират и с тези пари вместо това се подпомагат пряко социално слабите.

Общите резултати за данък корпоративна печалба за 2022г. показват, че частният бизнес има допълнителна печалба (спрямо 2021г.) от 5 милиарда лева. Това може да се нарече спекула, но по-правилно е да се предположи, че щом правителството дава енергийни помощи на бизнеса без да поиска нещо обратно, бизнеса взима и печели колкото може. В случая е виновно правителството", пише екс-вицепремиерът Дянков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 пак тоя пицар 10.02.2023 10:26

    Най-парадоксалното е, че и при намалено ДДС цените хвърчат, та по-добре да им премахнат тази привилегия, защото тя не работи. Защо вместо на най-нужните за оцеляване продукти от малката кошница не се сложи таван както е в много по-богати от нас държави и приложена много отдавна, а тук намаляват ДДС на развлекателни браншове като ресторантьорството, което си е чиста лобистка и небезвъзмездна услуга от нефелните ни продажни депутати!

  • 001 Отче Ваш 10.02.2023 09:38

    ИМА !!! Мерките ТРЯБВА да започнат със сезал и дърво !!! A до всяка стока трябва да има и цена на производител. Чисто и просто е, като къпан полицай !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева