Свързани новини

10.02.2010 18:14

Има ли ГМО сироп в колата?

Видян 3090 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има ли генномодифицирани организми (ГМО) в колата – напитка, която се консумира в целия свят? Този въпрос виси в общественото пространство и с всеки изминал ден става все по-актуален. Според природозащитници две от основните съставки на напитката – захарта и глюкозният сироп са „белязани“ от ГМО. Царевицата, от която е произведен сиропът, е продукт на Монсанто - американска компания, работеща с биотехнологии.


Потърсихме за становище представителството на Кока-Кола у нас, но до редакционното приключване на броя такова не беше получено.


Американският режисьор и продуцент Робърт Кенер заявава, че царевицата, или по-точно нейни производни, са в почти всички храни.


В своя документален филм Food Inc (Храна ООД) той показва безкрайни полета с царевица в американския щат Айова, където е седалището на Монсанто. В лентата специалист обяснява, че през последните години най-голямото постижение в обработката на царевица е високофруктозният царевичен сироп.


В 90 процента от храните има царевица или соя, които най-често са генномодифицирани, се посочва във филма.


Колата е включена от Робърт Кенер в списък с широко употребявани продукти, в които има ГМО. След нея се нареждат кетчупът, сиренето, кексчетата, фъстъченото масло, крекерите, дресингът, желето, сиропът, подсладителите и соковете.


Тук месото не прави изключение. Американският режисьор акцентира, че с продукти, в които има ГМО, се готви в заведенията за бързо хранене.


Данните от филма, който можете да видите в интернет, са особено тревожни на фона на общественото недоволство в България срещу производството на ГМО.


Природозащитници, еколози и обществени организации у нас се обявиха „за чиста храна“. 


Миналата седмица Асоциацията на готвачите поиска забрана на ГМО и се обяви против освобождаването им в природата.


От бранша заявиха, че „в момента институциите, които трябва да проверяват какво съдържат продуктите, са към три министерства, което на практика означава пълен хаос и липса на контрол“. Те поискаха незабавно да се създаде национална агенция за контрол на храните към Министерския съвет, която да гарантира безопасността на хранителните продукти.


Измененията в спорния закон за ГМО бяха разгледани днес и в екокомисията на парламента. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева заяви, че от ековедомството предлагат в закона да остане текстът за провеждането на националното обсъждане за пускане на ГМО на пазара.


Пак днес майки с деца се срещнаха с премира Бойко Борисов и му връчиха картички от цялата страна, чрез които го призовават да не се допусне разпространението на ГМО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв