Унгария се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия в областта на енергетиката

Свързани новини

10.03.2022 09:34

Икономиката на Унгария ще спре без руски газ: Орбан към Шарл Мишел

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия в областта на енергетиката, тъй като унгарската промишленост ще спре без руски нефт и газ, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан по време на видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда в рамките на подготовката за срещата на върха на ЕС във Франция, предаде ТАСС.




Берталан Хаваси, говорител на премиера Орбан, заяви пред унгарската информационна агенция MTI, че в разговора си с Мишел Орбан е подчертал, че Унгария осъжда действията на Русия в Украйна, но не иска "да плаща цената за това".




"Трябва да вземем предвид, че по-голямата част от вноса на нефт и природен газ в Унгария идва от Русия, а 90% от унгарските домакинства отопляват домовете си с газ.


 


Премиерът посочи, че унгарската икономика ще спре без газ и петрол", каза той.


 


Според говорителя Орбан е посочил, че "отзвукът от икономическите санкции се усеща от всички в Европа, включително и от Унгария".


"Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че разширяването на санкциите върху енергийния сектор ще доведе до непропорционална тежест за хората, домакинствата и компаниите", каза говорителят.


Орбан припомни, че "Унгария е заинтересована от мира" в Украйна и призова за прекратяване на военните действия възможно най-скоро чрез преговори, каза Хаваси.


През септември миналата година Унгария сключи два дългосрочни договора с най-голямата руска газова компания "Газпром", които предвиждат доставката на 4,5 милиарда кубически метра газ по тръбопроводи в Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна.
 
 
 
Срокът на споразумението е 15 години и може да бъде преразгледано след десет години от прилагането му.
 
 
Освен това Будапеща иска да увеличи доставките на газ през Сърбия с един милиард кубически метра годишно и този въпрос беше повдигнат от Орбан по време на посещението му в Москва в началото на февруари.
 
 
 Както съобщи MTI, освен Орбан във видеоконференцията с Мишел участваха премиерите на Словакия, Испания и Ирландия. Франция, която ще председателства Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2022 г. , организира неофициална среща на върха на ЕС във Версай в четвъртък.
 
 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева