Япония се отказа от ядрената енергия след кризата в централата във Фукушима (на снимката) през 2011 г. , но световната енергийна криза я принуди да преразгледа тази политика © AP

Свързани новини

23.12.2022 18:00

Япония ще се върне към ядрената енергия

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консултативна група на японското правителство одобри план за съживяване на ядрената енергетика на страната, съобщи министър-председателят Фумио Кишида.

Според проектополитиката, която представлява обрат в плана на страната за постепенно спиране на ядрената енергетика, приет след аварията във Фукушима, ядрената енергия предлага стабилно производство на енергия и играе "важна роля като безвъглероден базов енергиен източник за постигане на стабилност на доставките и въглеродна неутралност".

 Планът предлага да се рестартират повечето съществуващи ядрени реактори, да се удължи срокът им на експлоатация над 60 години и да се изградят нови модерни блокове, които да заменят старите.


Политиката, изготвена от Министерството на икономиката и промишлеността, вече получи зелена светлина по-рано тази седмица от Японския орган за ядрено регулиране и сега трябва да бъде одобрена от кабинета на министрите. Според Nikkei кабинетът може да вземе решение още през февруари. Последната стъпка, за да стане регламентът законосъобразен, ще бъде осигуряването на парламентарно одобрение.

Аварията в атомната електроцентрала "Фукушима" се случи през 2011 г. , когато земетресение с магнитуд 9,0 и последвало го цунами удариха обекта, предизвиквайки катастрофално разтопяване. След катастрофата Япония прие план за постепенно спиране на ядрената енергия, като намали производството на ядрена енергия до едва 1 % от общото производство в сравнение с около 30 % преди инцидента и затвори повечето реактори. По-късно обаче Токио започна постепенно да рестартира реакторите, за да се справи с проблемите с доставките на енергия.


 Япония се отказа от ядрената енергия след кризата в централата във Фукушима (на снимката) през 2011 г. , но световната енергийна криза я принуди да преразгледа тази политика © AP


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева