Горната камара на японския парламент приема законопроект за насърчаване на разбирането на ЛГБТК общностите в Токио на 16 юни 2023 г.

Свързани новини

16.06.2023 18:00

Япония прие смекчен законопроект за ЛГБТ

Видян 672 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Япония прие много оспорван законопроект за насърчаване на разбирането на ЛГБТ общността на фона на критиките, че законодателството не предоставя гаранции за правата на човека и може мълчаливо да насърчава някои форми на дискриминация, предаде CNN.

Япония, единствената страна от Групата на седемте (Г7), в която няма правна защита на еднополовите съюзи, първоначално обеща да приеме закона преди провеждането на срещата на върха на лидерите на Г7 от 19 до 21 май.

Въпреки това, споровете около законопроекта и неговата формулировка доведоха до това, че той беше внесен за разглеждане в парламента едва в деня преди началото на срещата на върха.

Във вторник той беше приет от по-мощната долна камара на парламента, въпреки че някои депутати от управляващата Либерално-демократическа партия нарушиха партийните директиви и или изобщо отсъстваха, или напуснаха, докато се провеждаше гласуването.


Първоначалният проект предвиждаше, че дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност "не трябва да се толерира", но беше променен на "не трябва да има несправедлива дискриминация", което според критиците мълчаливо разрешава фанатизма.

"Въпреки че първоначалният законопроект не беше особено смислен, смятах, че е по-добре от нищо", заяви Такехару Като, адвокат и член на активистката група "Брак за всички в Япония", преди приемането на законопроекта.


"Но сега започнах да си мисля, че може би е по-добре да няма нищо."

Япония е подложена на натиск от други държави от Г-7, особено от САЩ, да разреши еднополовите бракове. Икономическите лидери заявиха, че се опасяват, че Япония няма да може да остане конкурентоспособна в международен план без по-голямо разнообразие, включително представителство на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

Проучванията на общественото мнение показват, че по-голямата част от японците одобряват еднополовите бракове. Около 70% от страната вече разрешава сключването на договори за партньорство между лица от един и същи пол, въпреки че правата на партньорство не отговарят на тези, гарантирани от брака.


 Снимка:
Masanori Genko/The Yomiuri Shimbun/AP



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей