Свързани новини

26.06.2009 15:11

Яне Янев: Това с Вальо Топлото е фарс

Видян 1700 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Toва с Вальо Топлото е фарс, тъй като предстои още две инстанции да се произнесат, с тези думи лидерът на РЗС Яне Янев, отговори на въпрос на БГНЕС дали присъдата на бившия директор на Топлофикация София е предизборен акт, предаде БГНЕС.


Според Янев съдебната система на България е разядена от корупция и връзки с "ъндъргаунда и белите якички", затова още в следващата седмица от РЗС ще излязат с топ 10 на най-корумпираните магистрати. В списъка ще се съдържат както имената на магистратите и техните злоупотреби, така и лицата на политическата мафия, които ги поддържат. Според народния представител от РЗС Елонора Николова "министърът на правосъдието Миглена Тачева лично е забранила използването на явен вот при избирането на ръководители на съдилища, а именно тайният вот позволява съществуването на корупция в съдебната система".


Николова обясни, че РЗС предвижда в следващото правителство по тяхна инициатива да се въведе мораториум върху несменяемостта на съдиите. "Аз не мога да се примиря с това, че 28 мои магистратски години трябва да бъдат захвърлени в кошчето за боклук", заяви тя. Янев от своя страна каза, че е впечатлен колко добре Европейската комисия и еврокомисарят за правосъдието, реда и сигурността в ЕК Жак Баро познават състоянието на съдебната ни система. По време на посещението си в Брюксел през изминалите два дни той се е срещнал и с много експерти от ЕК, които са го уверили, че ще продължат своя мониторинг у нас. През следващата седмица лидерът на РЗС ще изпрати доклад до Жак Баро за състоянието и кадровата политика на Висшия съдебен съвет, както и за начина, по който се избират ръководители на районни, градски и апелативни съдилища. "За ЕК е много важно да има гаранции, че ще бъдат избирани почтени граждани, извън мафията и политическите кръгове, свързани с нея", коментира той. Неговите впечатления от срещата с Баро са, че ЕК има "много повече информация за уродливостта на съдебната система". "Няма смисъл да си правим илюзии за доклада за съдебната система", заяви Янев, допълвайки, че критиките в него ще са убийствени.


В понеделник правният отдел на РЗС ще поиска главния прокурор Борис Велчев да сезира Конституционния съд за изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган. Според РЗС, с изявлението си Доган е нарушил членове от Конституцията 1, 2, 3, 4, 13 и 16. "Доган си е присвоил народния суверенитет, действайки като феодал, който сепарира отделни общини и ги превръща в автономни териториални образувания", посочи лидерът на РЗС. "В 47 общини се говори на турски. Там той иска да превърне България в турска провинция", добави още той. По тази причина от РЗС започват национална подписка в защита на Българската конституция. Заедно със стратегическите си партньори те организират протест, който ще се състои на 3 юли на пл. "Св. Неделя".


По повод изказването на Румен Овчаров, че БСП е в състояние да спре "доганизацията", а не Яне Янев и РЗС, лидерът на българските консерватори каза, че "Доган е продукт на БСП и с Овчаров заедно са "доганизирали" енергетиката, а сега са направили тройка с Ковачки". На въпрос на БГНЕС, защо никой от коалиционните партньори на ДПС не коментирал изказването на Доган, Янев отговори: "Защото не пожелаха да коментират собствената си схема на "доганизация". Станишев е като политически син на Ахмед Доган, а той само публично не му дърпа ушите".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион