Свързани новини

27.08.2009 09:18

Яне Янев: Комисията за контрол на ДАНС трябва да изслуша ръководството на Агенцията

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аз смятам, че на този етап не би трябвало да се правят някакви коментари около ДАНС като институция, която се нуждае от реформа. Всякаква намеса отвън е вредна, каза Яне Янев, председател на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и член на ПК за контрол на ДАНС, лидер на РЗС пред БНР.


Вчера решихме на заседание на комисията да поканим ръководството на ДАНС и да бъдат изслушани от комисията за контрол на ДАНС и тогава да правим коментари. Аз бях длъжен първо да отида при главния прокурор, защото когато има данни или съмнение за корупция в такава деликатна система обвинител №1 на републиката трябва да е наясно, аргументира се Янев за срещата си с Борис Велчев. За голямо съжаление българското законодателство не е направило нищо за сигурността на хората, които са работи в тези институции. Не може тези хора борили срещу престъпници, рискували и живота си да не знаят какво ще се случи с тях и техните семейства след като напуснат службите, посочи депутатът. Аз и мои колеги мислим как тези хора да не станат мишена, след като вече не са в системата. Тогава, когато промените станат проект ще информирам на специална пресконференция за нашите предложения. Ние сме парламентарна република и на всеки, който заема отговорен пост в държавата трябва да е ясно, контролът се извършва от парламента, подчерта Янев. Докато съм в тези комисии ще бъда непримирим цялата информация да бъде под контрол. Не може в ДАНС и МВР да има хора с двоен статут - да работят за институцията от една страна и от друга за групировките. Кадровата политика на ДАНС не е приоритет на Парламента, но аз поисках комисията за контрол на ДАНС да изслуша Рашко Заяков и Велин Хаджолов / напусналите ДАНС след поемането на Агенцията от Цветлин Йовчев – бел. ред./ за това което говорят, че може да има реваншизъм в Агенцията. Все пак в момента има нов ръководител на ДАНС и той има право да направи своя подбор, убеден е Янев. По повод на възраженията си преди време за поемане ръководството на ДАНС от Цветлин Йовчев Яне Янев каза, че това е право на министър-председателя Бойко Борисов, с когото са си стиснали ръцете като са му дали 6 месеца доверие, за да действа. При вчерашното заседание на комисията за контрол на ДАНС е редактиран правилника, предложен от Иван Костов. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.