Председателят на НС Росен Желязков заяви, че ще очаква допълнително да бъдат внесени нови предложения за ръководител на комисията.

Свързани новини

14.06.2023 17:00

И Възраждане в коалицията с ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС

Видян 2617 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Депутатите от 49-ото НС подкрепиха създаването на временна комисия за отнемането на имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов.


„За” гласуваха 186 народни представители от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и Възраждане, 32 от БСП и ИТН бяха "против" и без въздържали се. Новият орган ще работи най-късно до 18 юли, а заседанията ѝ ще бъдат публични. Дотук се стигна, след 3 часа спорове в пленарната зала, които останаха извън обективите.


Същото мнозинство в залата (ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и Възраждане) гласува „против” предложението на Столетницата (и няколко „въздържали се”) за излъчване на дебатите по БНР и БНТ, въпреки заявките за „прозрачност”.


Комисията обаче остана без шеф. ПП/ДБ дадоха заявка, че няма да я оглавят, и призоваха ГЕРБ/СДС за същото, за да не се буди съмнение в безпристрастността ѝ, защото и на техни депутати са поискани имунитетите. В крайна сметка Петков ходи из НС, за да се опита да убеди представители на Възраждане да я водят, но без резултат.


Заради липсата на предложения лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ номинира Хамид Хамид, но той не получи достатъчна подкрепа. След прегласуване само 96 бяха "за", 64 бяха против, 43 се въздържаха. ИТН изобщо не гласуваха за председател, а 22 от БСП, 35 от Възраждане, Радостин Василев и 6 от ПП/ДБ бяха "против".
Шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират органа, особено предвид липсващия председател. Тя иронично предложи ротация, всеки член да е шеф на комисията.


Станислав Балабанов от ИТН също се пошегува, че двете най-големи групи не могат да се разберат. "Идете в стаята на ДПС седнете на една маса с г-н Делян Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си и да си изберете председател", коментира депутатът.


Мнозинството все пак успя да приеме, че комисията се създава на паритетен принцип със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев.
Атанасова и Рая Назарян ще представляват ГЕРБ в нея, ПП/ДБ изпращат зам.-шефа на НС Никола Минчев и Димитър Найденов, Възраждане - Петър Петров и Николай Дренчев. ДПС номинира Хамид Харим и Караахмед. От БСП и ИТН изобщо няма да имат свои представители в комисията. Основната критика е, че тя ще бъде „пералня“. Даниел Митов от ГЕРБ коментира, че „дебатът се изкривил до това кой перял по-добре”.


Напомняме, че комисията беше създадена по идея на ПП/ДБ с мотива, че трябва НС да прецени дали исканията за имунитетите не представляват политическа атака от страна на държавното обвинение. По същата причина още преди месец от ГЕРБ/СДС обявиха, че няма да подкрепят свалянето на ничий имунитет, докато Гешев е главен прокурор.


Той беше уволнен от ВСС, но процедурата по отстраняването му от поста все още не е приключила. Комисията се прочу авансово на скандалния запис от заседанието ПП, в който се твърди, че идеята за създаването й принадлежи на Христо Иванов от ДБ и се говори за въпросното „изпиране”.


Според Дневник ГЕРБ/СДС и Доброто се разбраха, че комисия ще обсъжда депутатските имунитети по реда на постъпването на исканията им. Договорката на двете най-големи ПГ означава, че едва след като се поизнесе по искането за Борисов, органът ще пристъпи към разглеждането на следващия - на Александров, а след това - на Петков и Аврамов.


Сега комисията трябва да представи доклад за дейността си, съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог