Свързани новини

20.07.2014 14:05

И Турция бяга от долара, маха митата за Евразийския съюз

Видян 2529 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като миналата седмица 6 от единадесетте водещи икономики в света - БРИКС плюс Аржентина (№8 по БВП на планетата) декларираха, че преминават от доларови в разплащания със собствена валута и така само САЩ останаха да използват за резервен долара (Япония е на йени, Германия и Франция са в евро, а Великобритания е в паундове), още една мега икономика - Турция използва уикенда, за да поднесе сензация. Тя декларира, че от 1 януари идната година минава на рубли и своите лири при износа и вноса на стоки и услуги с Русия.

Още по-решаващата крачка е, че Анкара маха митата за държавите, които влизат в Евразийския съюз. Засега това са Русия, Беларус и Казахстан, но до Нова година Армения и Киргизстан също ще влязат в организацията за безмитна търговия с валута рубла със златно покритие, каквото доларът няма.

Напомняме два факта. Първо, Турция бе основен изпълнител на олимпийските проекти в Сочи, а в момента е строител и на многобройните нови стадиони за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., както и на немалко други крупни проекти в необятната държава.

Второ и по-важно – Турция е неформален лидер на държавите от Средна Азия, където освен Киргизстан, са още Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан. А също така на Азербайджан. Това означава, че може да се очаква и тези бивши съветски републики да влязат в Евразийския съюз, за да търгуват безмитно с основните си партньори – Русия и Турция.

Така очакваният удар върху долара и американската икономика от $300 млрд. може да надмине половин трилион още от 1 януари 2015 г., изчисляват финансисти.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв