Свързани новини

31.05.2013 16:31

И Русия забрани пушенето на обществени места

Видян 1057 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Помещенията за пушене трябва да бъдат забранени в Русия и пушачите да излизат навън, заяви днес пред журналисти главният санитарен лекар на федерацията Генадий Онишченко, цитиран от РИА Новости. Много държави разрешават да се пуши само на улиците, добави шефът на "Роспотребнадзор".


Утре в Русия влиза в сила закон, изцяло забраняващ тютюнопушенето на обществени места от 1 януари 2015 г. Още от 1 юни 2013 г. обаче няма да може да се пуши в училищата, висшите учебни заведения, болниците, театрите, музеите, по спортните обекти, детските площадки и плажовете, в самолетите и обществения транспорт, по гарите и аерогарите, в асансьорите, входовете на сградите и др., посочва агенцията.


От 1 юни 2014 г. ще бъде забранено пушенето във влаковете по дългите ж. п. линии, в хотелите и други подобни места; дотогава пушачите "ще могат още година безнаказано да тровят здравите граждани", каза Онишченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Законът е "огромна стъпка" към преодоляване на "абсолютното зло, каквото представлява пушенето", каза той. Според главния санитарен лекар на Русия обаче направеното все още не е достатъчно.


Засега в Русия не е разработен механизъм, който да контролира нарушителите на закона против пушенето - за тях законът, приет през февруари, въвежда големи глоби. Затова полицаите ще правят засега само устни забележки - "през първите седмици ще разчитаме на съзнанието на пушачите", заяви в тази връзка Анатолий Якунин, началник на столичното полицейско управление.


Онишченко смята, че забраните не нарушават правата на пушачите. "Искаш ли да пушиш, излизай на слънце, на дъжд, на студ", каза той. "Става дума за хора със слаба воля, тъй че тези забрани ще им помагат" да оставят тютюна, смята той.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей