Свързани новини

27.11.2013 11:45

И Левон Хампарцумян задлъжня - теглил кредит за жилище

Видян 1071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имам малък кредит. Теглих една сума за жилището, в кето живея, защото ми трябваха пари накуп. Това призна пред bTV банкерът Левон Хампарцумян, който коментира кредитирането у нас по време на кризата. Частните фалити са измислица на алчни адвокати, които ще получават хонорари от несъстоятелността на хората. Това ще е печелившо мероприятие за тях. Човекът няма да спечели от това, смята той по повод намеренията да се даде такава възможност на потребителите, които нямат пари да си връщат кредитите.


Във Великобритания, която е 15 пъти по-голяма от България по брой на населението, има около 20 случая на персонални фалити на година. Трябва да си в сътояние да понесеш последиците от този фалит. Ако някой си мисли, че като обяви частен фалит, спира да си плаща кредитите и излиза в бяло, няма как да стане това. От един кредит 15-16% са на банките, другите пари са на останалите потребители. Не знам дали останалите ще са съгласни да носят някого на гърба си, коментира още банкерът.


На въпрос дали трябва да се забранят бързите кредити, за които потребителите плащат бомбастични лихви или да им се ограничи печалбата, той посочи, че това не би било нормално в условията на пазарна икономика. Фирмите за бързи кредити са конкуренти на банката в повечето случаи, но ако се забранят ще отидат в черната зона и в зоната на чистото лихварство. Ако бъдат разумно направени, това е удобно средство човек да покрие внезапна бърза нужда, смята Хампарцумян. По думите му човек да живее на кредит е скъпо упражнение. Така че не препоръчвам този начин, каза той.


Най-добре е пазарът да решава тези неща. Истината е хората да разберат, че кредитът не е начин, да се решат нещата при затруднение с финансите, обясни банкерът.


Кредитът е за успели хора, които имат увереност за бъдещето си. В един период на криза отношението на хората към кредитите трябва да е не дали са евтини или скъпи, а дали са достъпни. Цените на кредита днес са по-ниски, отколкото 2007-2008 година, коментира още той.


Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч„ посочи, че кредитът е замрял пред последните године. Рязко намаляват малките кредити, до около 2500 лв, значително с няколко процента растат средните кредити - между 10 и 60 хиляди лева, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби