Свързани новини

13.04.2014 17:02

И ГЕРБ иска оставката на министър Клисарова

Видян 1554 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ГЕРБ официално поиска оставката на образователния министър Анелия Клисарова, бе съобщено на пресконференция. Причината е стопирането на образователната реформа, безотговорност и некомпетентност, липса на адекватна  програма. 

 „Пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания”, аргументира се депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова  

На  1 април например, изтече ултиматумът от Европейската комисия за Закона за училищното и предучилищното образование, но министерството така и не се трогна да си свърши работата. Въпреки обещанието на Клисарова, че актът ще бъде готов до миналата Коледа, това очевидно няма да стане и до 2015. 



От ГЕРБ алармираха, че близо 4000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на годината. "В петък чухме поредните обещания на министъра на образованието да увеличи с 5 на сто заплатите на младите учители до 35 години. Хубави обещания, но без покритие, защото пари в бюджета за увеличаване на заплатите на младите учители няма”, възмути се още Дамянова.


Тя добави, че безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието променят качеството на живот на поколения напред. Като пример Дамянова посочи резултатите на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA. Данните излязоха преди около две седмици и според тях нашите деца са на дъното на класацията по житейски умения.  Вместо да се засрами от този резултат, Клисарова използва ситуацията за да поиска 4 млн. от държавата, за  “извънкласни дейности”. Според ГЕРБ подобно поведение е нелепо, тъй като и в момента се отпускат средства за подобни занимания. 

Дали пък  целта за пренасочването на средствата не е някъде другаде, а Клисарова просто да се възползва от лошите резултати на българските деца, за да има повод да се правят нови обществени поръчки?

Очевидно е, че министерството има добре подготвена практика за ориентирането на подобни средства. Неотдавна 19 минути разкри скандал с конкурс  за милиони там. Веднъж министерството само провали конкурса си, поради некадърност, втори път поръчката бе нагласена и бяха поканени само определени кандидати да участват в нея, за да няма този път никакво съмнение, че  ще спечели фирма от приятелския кръг на министъра. Скандалната поръчка, свързана с този конкурс се очаква да излезе през тази седмица. 




Дамянова припомни, че в началото на април правителство завиши очаквания ръст на икономиката от 1,8 на 2,1%. "Този ръст означава и повече приходи. Изчисленията показват, че става въпрос за допълнителни 80 милиона лева. От ГЕРБ настояваме те да бъдат дадени за образованието, защото там е критично важно да бъдат увеличени средствата. Това е единственият ресор, който генерира икономически растеж”, подчерта Милена Дамянова. 




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое