Свързани новини

23.12.2019 13:58

И Ботевград е заплашен от воден режим

Видян 1639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потреблението на вода от язовир „Бебреш“ и недостатъчните валежи застрашават от нова водна криза - този  път в Ботевград. След месец и половина се очаква нивото на водата  в язовира  да бъде 23 м , което е мъртвата точка. След това ниво вода от него не може да се черпи.


В момента нивото е 18 м под преливника. Една от причините за безводието е амортизираната водопреносна мрежа, алармира кметът Иван Гавалюгов, цитиран от botevgrad.news.


По този повод се обмислят варианти за възстановяване на сондажи по поречието на р.Бебреш и по реките между Ботевград и Скравена, които не са функционирали около 3 десетилетия вече. В началото на 2020 г. община Ботевград предвижда да подаде искане до МРРБ за осигуряване на средства, за проектиране и възстановяване на сондажите.


От риболовен "Балканка" обаче имат друга версия за проблема с водата. Те преди повече от година са възразили пред басейнова дирекция и МОСВ срещу това, че се увеличава лимитът за вода, необходима за работата на ВЕЦ, намиращ се след язовира, и че при средните нива на валежи годищно това ще доведе до изпразване на "Бебреш" до критично ниво, което би довело до режим на водата в Ботевград.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв