Ротационният председател на Huawei Ерик Сю

Свързани новини

09.04.2023 07:24

Huawei е оптимистично настроена за китайската индустрия за чипове

Видян 27603 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затягането на ограниченията за износ на технологии от страна на правителството на САЩ за Китай може да насърчи развитието на местната индустрия за чипове, заяви ротационният председател на Huawei Ерик Сю, предаде CNBC.

"Вярвам, че китайската полупроводникова индустрия няма да седи безучастно, а ще положи усилия за ... самоукрепване и самостоятелност", съобщава Сю и добавя: "Huawei ще подкрепи всички подобни усилия на китайската полупроводникова индустрия за самосъхранение, укрепване и разчитане на собствените сили."

Коментарите му идват в момент, в който китайският технологичен гигант Huawei Technologies от няколко години е подложен на американските ограничения за износ на продукти за 5G и други технологии. Наскоро Вашингтон посочи, че обмисля да не предоставя никакви лицензи за износ на американски компании като Qualcomm и Intel, които произвеждат чипове за смартфони и други устройства.

През 2019 г. Huawei беше включена в черния търговски списък на САЩ, като на повечето американски доставчици беше забранено да доставят стоки и технологии на компанията, освен ако не им бъдат предоставени лицензи. Мярката има за цел да отреже възможността на китайската компания да купува или проектира полупроводникови чипове, които захранват повечето от продуктите.

"Вярвам, че китайската полупроводникова индустрия ще се възроди при такива санкции и ще реализира много силна и самостоятелна индустрия", подчерта Сю.

Той също така потвърди съобщенията, че Huawei и други местни фирми съвместно са създали инструментите за проектиране на електронни чипове, необходими за производството на полупроводници с размер 14 нанометра и повече. Според Сю тези инструменти ще бъдат верифицирани тази година, което ще им позволи да бъдат пуснати в употреба.

Напрежението между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, нараства, тъй като те се конкурират за господство в ключови технологични области, включително полупроводниците. Микрочиповете са от жизненоважно значение за всичко - от смартфоните и самоуправляващите се автомобили до модерните изчисления и производството на оръжия.

Вашингтон настоява съюзниците си също да ограничат износа на технологии за Китай, като най-големият производител на съвременни технологии за производство на чипове в Европа, Нидерландия, се присъедини към САЩ в ескалиращото противопоставяне с Пекин. Миналия петък Япония обяви планове за ограничаване на износа на полупроводниково оборудване, като не назова Китай, привеждайки се в съответствие с ограниченията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби