Главата на българската православна църква патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски"

Свързани новини

24.04.2022 07:04

Христос воскресе!

Видян 1716 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главата на българската православна църква патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".


 


В празничната пасхална нощ патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се изпълни с тържествените песнопения, възхваляващи възкръсналия Спасител и пламъчетата от свещите на присъстващите на великденската служба. Тя беше оглавена от патриарх Неофит, на когото съслужиха епископите Герасим, Поликарп и Пахомий и храмовото духовенство.


 


Сред официалните лица беше президентът Румен Радев. След като беше прочетен евангелският текст, който възвестява Христовото възкресение, вярващите се поздравиха с "Христос воскресе!" и беше прочетено патриаршеското и синодално послание за Пасха. Прочете го епископ Герасим.


 


"Нека радостта, която възкресението на Спасителя ни носи да бъде винаги с нас и тази радост да бъде пълна", се казва в синодалното послание.


 


"Нека следваме светлината, огряваща пътя ни към вечния живот и царството Божие и да работим усърдно за своето спасение. Да не бъдем равнодушни наблюдатели на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни господни сработници във всекидневната борба за живота - добротворци, миротворци, достойни за името Христово".


 


На богослужението присъстваха и Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, както и много вярващи, сред които семейства с децата си.


 


Благодатният огън слезе в църквата Гроб Господен в Йерусалим - нещо, което се случва по необикновен начин всяка година, но тази година Светият Синод на Българската православна църква реши, че няма да бъде организирано пътуване до Йерусалим и на Великден в българските църкви ще се подава Благодатният огън от миналата година.


Съобщено бе, че благодатният огън може да бъде взет от столичния синодален параклис "Свети Цар Борис-Михаил".


 


На много места у нас се пази благодатния огън. В църквите и манастирите главно - казва мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод:


 


"Благодатният огън е едно чудо, което заедно с много други чудеса доказва възкресението на нашия Господ Исус Христос, показва го и на хора, които се съмняват, които не са склонни да повярват без да видят, затова и чудесата се пращат на земята от Бога, за да подпомогнат нашата вяра и от невярващите ни направят малко повече вярващи. Благодатният огън слиза винаги само при православния патриарх на Йерусалим, което пък за нас православните е едно още по-голямо свидетелство, че сме на прав път и че нашата вяра наистина е спасителна".


 


Източник: БНР



Снимка: БГНЕС


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое