Свързани новини

28.05.2015 14:50

Христо Иванов на крака при БСП след искането за оставка

Видян 1131 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието Христо Иванов е поискал среща с парламентарната група на БСП по повод споразумението между България и Международния наказателен съд, прието по-рано днес от Народното събрание на закрито заседание. Това съобщи депутатът от БСП Чавдар Георгиев, който по-рано днес сигнализира за скандалния начин, по който споразумението е било ратифицирано на първо четене от парламента, пише БЛИЦ.


Пред журналисти в парламента Георгиев обяви, че би трябвало Христо Иванов да си подаде оставката. От БСП посочиха, че текстът на споразумението е бил достъпен за тях, а никой представител на кабинета не е дошъл да го представи и защити. Според Чавдар Георгиев няма причина да имаме тайно споразумение с публична международна институция в рамките на ООН.


"Това за мен е абсурдно", каза Георгиев и призна, че министър Иванов се е обадил е и поискал среща с БСП, за да даде разяснения относно този казус. "Според мен беше редно да присъства на комисия - той или негов заместник. Недопустимо е да се приемат важни закони, без да участват министри или зам.-министри, както изисква правилника", посочи Георгиев.


Чавдар Георгиев е сред депутатите, който е опитал да се запознае с оригиналния текст на споразумението в секретната секция на парламента. "Там няма самото споразумение, а нещо като преразказ, при това - непълен. Определена част от него не е там, там има едни пет лисчета и в тях не виждам нищо, което да налага това споразумение да е тайно", посочи Георгиев. "Беше накърнена скандално законодателната процедура, защото споразумението не е в Народното събрание. Освен това, беше гласувано абсолютно на тъмно. Според мен няма и основание това споразумение да бъде ратифицирано от парламента", подчерта той.


Имало е противоречиви становища на двете комисии, които са го разгледали - по правни въпроси и по външна политика. Председателят на комисията по правни въпроси е обяснил, че споразумението има "политически и военен характер" и затова трябва да се ратифицира, което според Чавдар Георгиев не е така. От външна политика пък е имало становище, че споразумението засяга приложението на действия на закони и за това трябва да се ратифицира, обясни Георгиев. Според него самото споразумение дава достатъчно правила и разпоредби, които дават възможност да се изпълнява пряко без ратификация от парламента. От прочетения преразказ на споразумението не става ясно за чия сметка ще пребивават у нас защитените свидетели, посочи Георгиев.


"Може и да е за наша, може и да не е за наша", обобщи това, което според Георгиев е станало ясно. "Категорично е ощетен начинът на приемане на закони в парламента, това ме възмущава като юрист и за това се противопоставям", каза той. Законопроектът за ратификация е внесен от Министерски съвет с подпис на премиера Бойко Борисов и доклад на вицепремиера Томислав Дончев. Според Георгиев не може да има международни договори, които да са тайни и при това - ратифицирани от парламента.


"Ще имаме среща с министъра, надяваме се да получим повече информация и данни да се предлага на НС да бъде приеман такъв закон", добави той. 

.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей