Свързани новини

01.07.2021 17:02

Храните ще поскъпнат заради увеличените цени на ток и горива

Видян 2346 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от днес, природния газ и петрол. Това е мнението на председателя на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Става въпрос за хляб, месни и млечни продукти. В организацията получаваме сигнали за производители и преработватели, които предвиждат ново увеличение на цените, подчерта Майорски.

Цената на енергията за производство на хляб е скочила двойно със 100%. При транспортните разходи на храни увеличението е между 30 и 40 на сто. Природният газ е поскъпнал със 70% на европейските борси от началото на годината. Увеличението в цените на петрола е с 50 на сто на световните пазари.

Така, че по-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпването на хляба, млечните и месните продукти, коментира Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8% и 8,5%, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1,6%, до 3,70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева, при 3,23 лв. през юни. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна от 4,2% до 12,5%, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.07.2021 08:48

    Те не са спирали да растат. Както каза един мой приятел, работещ в търговията на дребно, "Такава смяна на цени на стоки както е тази година, не е било никога в 20 годишната ми кариера. Всяка седмица се сменят цени."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.