Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България” и водач на листите на обединението в Пловдив и в 24 МИР София

Свързани новини

28.09.2022 16:30

Хората очакват конкретни резултати за своя живот. Ние можем да ги дадем: Христо Иванов

Видян 1291 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България” и водач на листите на обединението в Пловдив и в 24 МИР София.


Освен “Демократична България”, сякаш никой друг не говори в кампанията си за войната в Украйна, г-н Иванов. Как си го обяснявате?

    Вероятно за да не загубят путинофилски избиратели, а и просто за да не тревожат хората. Но това е безотговорно. Начинът да не се страхуваме е да покажем, че имаме национални съгласия какво да правим, че имаме политики. Искаме или не, ние сме част от войната, защото два месеца преди нахлуването в Украйна Путин поиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 г. Отделно, че Москва обяви България за вражеска страна.

    Но този конфликт пряко не ни заплашва?

    Напротив, заплашва ни съвсем директно. Путин иска да взриви не просто световния ред, а нашия начин на живот и да го замени с нещо напълно непредсказуемо. Ако Украйна отстъпи и ядреният шантаж на Путин успее, това значи нови агресии на Кремъл. Единственият ни път е отблъскването на агресията на Кремъл с общите усилия на ЕС и НАТО. Не може системна партия като БСП да се гъне пред лицето на най-силната заплаха на нашето съвремие и да се чуди дали да признае референдумите за откъсване на територии от Украйна, провеждани под дулата на руските оръжия. Трябва всички институции и политически лидери да уеднаквим позицията си и да имаме национално съгласие по въпроса за войната и последиците от нея.

    Възможно ли е да бъдем по-защитени, ако обявим неутралитет?

    Идеята за неутралитет е не просто химера, това значи да застанем на страната на агресора, да станем съюзник на Кремъл. Само като член на най-големия военен съюз - НАТО, и на най-големия политико-икономически съюз - ЕС, България може да бъде адекватно защитена. Гарант за сигурността ни са и нашите въоръжени сили, които обаче имат спешна нужда от модернизация. Не можем да продължаваме да си пазим оръжейните фетиши от съветско време. Видяхме в Украйна какво значи модерно високо точно НАТО-вско оръжие. Затова ще предложим още на старта на новия парламент разработването на Национална програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили с 10-годишен хоризонт на действие и създаването на инвестиционен фонд за превъоръжаване. Още през 2023 г. трябва да бъдат разработени и договорени поне 10 дългосрочни проекта със срок за изпълнение 4-10 години. А до края на тази година новият парламент трябва да ратифицира договора за следващата партида изтребители F-16. Нужна е огромна инвестиция и в човешки капитал, в наука, в технологии. Вижте Израел, можем да следваме примера им. Трябва също да си почистим спецслужбите, институциите и медиите от инфилтрирани агенти и хибридно влияние. Т.е. ниското ниво, до което сме паднали във военно-технологично отношение, при сегашната криза е и възможност за голям скок напред.

    Но хората ги вълнуват повече цените и инфлацията.

    И с пълно основание. А и ние го знаем много добре от предизборната кампания - срещнахме се лице в лице с близо 80 000 избиратели и мнозинството от тях се тревожеха за покупателната  способност на доходите си. Голяма част от инфлацията идва от цените на енергоносителите, а те скочиха заради войната на Путин. Ние настояваме за компенсации за високите цени на енергоносителите за домакинствата и бизнеса, които да са прицелени в най-нуждаещите се. Но в кризата виждаме пак възможност, защото България не само ще постигне енергийна независимост от Русия, но и домакинствата и бизнесът могат сами да постигнат енергийна независимост, като направят скок в енергийната ефективност и осигуряването на алтернативни източници като зелената енергия.



А начините доходите да се повишат трайно и устойчиво са инвестициите и добрите работни места. В момента заради войната в Украйна, заради предшнитре кризи включително и Ковид кризата огромни капитали се изнасят от изток, а България не е конкурентна да привлича инвестиции и работните места свързани с тях. А за да дойдат у нас сериозни инвестиции, трябва да осигурим четири условия. Първо, да имаме европейско правосъдие, защото никой няма да дойде у нас без законност. Второ, да извършим радикална промяна на режима на насърчаване на инвестициите, защото те дори напускат България и отиват в Сърбия и Румъния. Трето, да имаме електронно управление и да премахнем административната тежес, за да стане България лесна за живеене и за работа. И четвърто, но не последно по значение - да имаме качествено образование, което да осигури кадри за индустрии с висока добавена стойност.

    Кое е най-спешното, което според вас трябва да направи новия парламент?

    На първо място трябва незабавно да се подготви Бюджет 2023 - балансиран, разумен, който не помпа инфлацията. Второ, да се  осигури механизъм и плащания на справедливи енергийни компенсации. Трето, да се гласуват мерките за превъоръжаване на армията. “Демократична България” е готова още в първия ден на 48-ото Народно събрание да внесе 25 законопроекта, които представляват разумни решения в различни области. Те са както отговор на кризите, така и фундамент за модернизация и устойчиво развитие.

    Как ще продължите съдебната реформа, която е емблематична за “Демократична България”?

    Трябва да си реформираме правосъдието по начин, който да е неутрален. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш – това е още от същото. Подходът ни винаги е бил институционален, а не персонален. Тези реформи обаче изискват широк консенсус и ние ще търсим диалог в 48-ия парламент. За да може да се направят промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет е необходимо голямо мнозинство. Подготвеният от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова механизъм за разследване на главния прокурор предстои  да бъде одобрен от Венецианската комисия и също трябва да бъде гласуван от новия парламент. Това е и условие по Плана за възстановяване и развитие, по който България чака да получи финансови средства.

    С кои формации би се коалирала “Демократична България” и кои би изключила категорично?

“Демократична България” има четири ключови приоритета пред всеки, който потърси нашата подкрепа за управление:

    България да се върне към парламентарна форма на управление.

    Управление или мнозинства, които поддържат много ясна и последователна позиция към войната в Украйна.

    Демонтиране на корупционния модел.

    Финансова и бюджетна политика, която не усилва инфлацията и влизане в Еврозоната.

Ще поясня. България твърде дълго се управлява дори не като президентска република, където има действащ парламент, а от служебни правителства, които от изключение се превръщат в норма. Без парламент не може да има пълноценно и отговорно управление. Но реалностите у нас са такива, че трябва да излезем от презумпцията, че някой ще спечели изборите. След всеки следващ вот става ясно, че никой не ги печели. И трябва да добием политическа култура на диалога. Работата на партиите не е да копаят траншеи помежду си, а да търсят ходове напред. Трябва да се научим да търсим някакви допирни точки, които да формират мнозинства.




Но диалог не значи безпринципност. “Демократична България” няма да влезе в  управление, което не гарантира евроатлантическия избор на страната и върховенството на закона, т.е. което не отговаря на четирите приоритета. Не сме длъжни да влизаме в каквото и да е управление, можем да оказваме и само парламентарна подкрепа, а може и да останем в опозиция. Който е мандатоносител, ще предложи формула за управление, а ДБ ще разговаря само и в степента, в която може да реализира своите приоритети, с една или друга формула на подкрепа. А ако се стигне до трети мандат за сформиране на правителство, ще се опитаме да го реализираме, както предния път. Трябва ни отрезвяване, фокусиране върху националните интереси, скромност и компетентност. Защото хората очакват конкретни резултати за своя живот от нас. “Демократична България” може да отговори на тези очаквания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Асен 29.09.2022 18:17

    Няма кой да повярва на Пинокио, който неслучайно е наричан така! Всичко е поза и пародия при ДБ!

  • 001 смешник 28.09.2022 16:55

    Смешен соросоид, колко години до сега във властта нищо хубаво не даде и сега пак отвори торбата с лъжите като Хитър Петър. Крайно време е електората да гледа случили се конкретни р-тати, а не непрекъснати предизборни захаросани обещания

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци