Свързани новини

12.02.2013 16:36

Хизбула казва за атентата в събота

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Месец след като 19` прогнозира, че България ще посочи шиитската групировка Хизбула за виновник за атаката в Сарафово от 18 юли, когато загинаха 6 души без доказателства, и седмица след като вътрешният министър Цветан Цветанов официално я обвини, ливанската организация се очаква да излезе с официално изявление в събота.
„На 16 февруари Хизбула официално ще изкаже позицията си във връзка с обвиненията, че двама членове на военното ѝ формирование са отговорни за бомбения атентат в България“, съобщава арабското информационно издание Ал Монитор. Медията се позовава на кръгове, близки до партийната организация на радикалното шиитското движение.
Според източниците на Ал Монитор групировката категорично ще отрече да е замесена в атаката в България, а най-вероятно изявлението ще бъде направено лично от лидера ѝ Хасан Насала. В събота Насала ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение.
Според източниците Хизбула разглежда българското обвинение от две страни. Смята се, че обвинението е свързано с очакваната нова фаза в Сирия и е част от „глобална война“, водена от Вашингтон и Израел срещу групировката. Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между Хизбула и Вашингтон.
Организацията вече направи един коментар, свързан косвено с новините от българското разследване. Ден след като МВР-министърът изнесе данни, че двама от атентаторите са принадлежали към ливанската организация, оттам призоваха Израел да прекрати мащабната си кампания за сплашване. Изявлението бе направено от втория в йерархията в Хизбула Наим Касем. По думите му кампанията на Израел срещу движението „няма да промени нищо”.


Междувременно стана ясно, че България е поискала от властите в Ливан участниците в атентата на летище Бургас да бъдат арестувани и екстрадирани у нас. Това съобщи  директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Към момента обаче от ливанска страна няма знаци за евентуално съдействие по случая. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв