Хиляди трактори заляха улиците на Берлин в масов фермерски протест

Свързани новини

16.01.2024 13:39

Хиляди трактори заляха улиците на Берлин в масов фермерски протест

Видян 789 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди трактори задръстиха улиците на Берлин в понеделник, когато германските фермери организираха голям митинг в знак на протест срещу промените в селскостопанската политика, планирани от кабинета на канцлера Олаф Шолц. По-рано правителството обяви намаляване на данъчните облекчения за сектора, както и планове за намаляване на субсидиите за дизелово гориво.

Снимки и видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват стотици единици селскостопанска техника, които се движат по улиците на Берлин в плътни колони или стоят край пътищата. Фермерите се движеха през града с мигащи светлини и включени сирени.

На някои превозни средства се виждаха плакати и транспаранти с надпис "Прекъснете зелената вълна! Спрете коалицията на светофарите!", отнасящи се до термина, който обикновено се използва за описание на настоящото правителство на Германия, съставено от социалдемократите, свободните демократи и зелените. На други автомобили бяха изписани лозунги като "Без фермери, без храна, без бъдеще!". ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Някои пътища в централната част на Берлин бяха напълно блокирани от протестиращите земеделски производители, като трактори възпрепятстваха движението във всяка лента за движение.


Пред Бранденбургската врата, недалеч от Райхстага, сградата на германския парламент, също се проведе масово събиране. Кадри от дрон, публикувани в социалните медии, показват голяма тълпа, окупирала площада пред портата, като много от тях развяват германски знамена. ВИЖ ВИДЕО !

На митинга присъстваше ръководителят на асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, който заяви, че браншът е готов да разговаря с правителството, но няма да приеме сегашните му условия, които той определи като "несправедливи".

Руквид заяви, че фермерите няма да приемат планираните промени и призова правителството да се откаже от идеята за премахване на данъчните облекчения. "Достатъчно е достатъчно, твърде много е твърде много", добави той.

На митинга присъстваше и министърът на финансите Кристиан Линднер, който заяви, че правителството не може да поема повече дългове и трябва да реагира на развитието на продължаващия конфликт между Киев и Москва, включително като инвестира повече в отбраната. Той също така обеща, че субсидиите за дизелово гориво няма да бъдат намалени наведнъж, а ще бъдат постепенно премахнати.


 Линдер беше шумно освиркан и обиждан от протестиращите, а разговорите между представителите на коалицията и лидерите на фермерските асоциации завършиха без пробив.

В протеста в понеделник са участвали общо 8500 души и 6000 превозни средства, съобщиха от полицията за медиите. Според някои местни съобщения броят на протестиращите е "над 10 000". Междувременно организаторите на митинга заявиха пред германски медии, че броят на участниците е можел да достигне 30 000 души.

Големите демонстрации започнаха миналата седмица, когато фермери започнаха да блокират пътища и магистрали с трактори в общонационална демонстрация. Берлин обяви орязването на разходите за земеделие малко след като обяви плановете си да удвои подкрепата си за Украйна до 8 млрд. евро (8,76 млрд. долара) през 2024 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.