На Шипка бе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на националния празник на паметния връх. Той обаче бе освиркан, а словото му бе придружено от викове "Оставка!".
01/05

Свързани новини

03.03.2024 19:03

Хиляди се стекоха на връх Шипка, за да почетат загиналите за свободата

Видян 2001 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Много хора дойдоха с автобуси, като цената на двупосочния билет Габрово-Шипка от 10 лева не отказа желаещите. Скандирания "оставка" посрещнаха официалните лица при пристигането им.

Слово произнесе президентът Румен Радев, който получи и ръкопляскания, и одобрителни викове, а шефът на НС Росен Желязков бе освиркван от определени групи. Скандирания "боклуци" имаше и по време на поднасянето на венците.


Радев заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и благодари на множеството, че са опазили 3 март като национален празник:

"Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, но и тази година, няма да го крием, е по различно от другите и аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало".



"Днес от този чутовен връх вашите послания са още по-ясни и силни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето отечество. Вечна памет на героите! Да живее България!", заяви държавният глава.

На Шипка бе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на националния празник на паметния връх. Той обаче бе освиркан.

В словото си Желязков припомни, че няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост и идеал:

"Този връх са българските Термопили. Този връх изчиства срама от челото на България, както казва дядо Вазов, Беласица стара и новий Батак - това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя, нашата любима Българиям днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни, достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България от урва на урва, от век на век! Да живее България!".



"Отново сме заедно, за да почетем 3 март", заяви президентът Радев на тържествената церемония за националния празник, състояла се по-късно в центъра на столицата.


"Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.


Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.


Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи", каза президентът в словото си.


Държавният глава подчерта, че 3 март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължил пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъднал предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България.


От Трети март започва нашата държава, заяви Радев и посочи, че днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата.


Президентът добави, че трябва да продължим да укрепваме темелите на нашите настояще, за да можем да гледаме в бъдещето.


"В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината", допълни той и призова да повярваме в собствените си сили и да обединим усилията си, за да градим свободна България.
"Вечна слава на героите! Да живее България!", каза още Румен Радев







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 04.03.2024 13:09

    При 3/4 съм, ТИ какво правиш тук? Айде в Пенджаб, мангусто! Ако не си забравил, тази територия все още се казва България. Заради едната ми четвърт.

  • 005 Anonimen 04.03.2024 11:21

    ми като си само една четвърт, бягай при другите три четвърти и ни остави на спокойствие

  • 004 Anonimen 04.03.2024 10:43

    Националният празник на Руската федерация освобождението от монголите ли е или освобождението на крепостните? Знаеш ли защо Цар Освободител се нарича така? Защото освободил българите ли? Не - защото е освободил крепостните, балък такъв. След като си гражданин на република България си ДЛЪЖЕН да знаеш историята на България. И всички замесени в нея.

  • 003 Anonimen 04.03.2024 10:33

    Абе дебил, това не е Украйна, не виждаш ли, че я управлява циганско-хазарско мекере. Не казвам, че не трябва да отбелязваме Освобождението, но националният ни празник трябва да бъде денят на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, с която пишат около 300млн по света. Човек се гордее с това, което е дал, а не с това, което е взел. И не ме бъркай с вашите циганори рашкофили/сашкофили, глобалисти и интернационалисти. Аз съм 1/4 Балгар, без сИганско!

  • 002 Anonimen 03.03.2024 23:35

    някой пречи ли ти, нали изпразнихме военните складове и заминаха в Украйна, иди и им благодари лично, прибери ги в къщи ,няма да се строи детска болница за българските деца, пари ще даваме на украинците, май пиенето ти е в повече

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог