Тя също така насърчи жертвите да подават сигнали за нападателите си

Свързани новини

15.08.2023 11:10

Хиляди протестираха в Босна с искане за справедливост след убийството на жена в Инстаграм

Видян 784 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди хора излязоха на шествие в Сараево и други босненски градове, дни след като жена беше убита от партньора си, който излъчи убийството ѝ в социалните мрежи, преди да отнеме живота на още двама мъже и своя собствен.


Убийството и публикацията на 35-годишния заподозрян в Инстаграм шокираха балканската страна.


"Настояваме убийството на жените да бъде обявено за конкретно престъпление", заяви кметът на Сараево Бенжамина Карич. Говорейки от името на демонстрантите, тя призова за по-строги наказания за престъпленията "фемицид" (убийствата на жени - бел. ред.), домашно насилие и за изграждането на повече убежища за жени, жертви на насилие.


Тя също така насърчи жертвите да подават сигнали за нападателите си. "Това е последният момент за приемане на адекватни мерки. Всички, които заемат отговорни постове и толерират тази ситуация, стават съучастници в извършването на насилие", заяви Карич.


Протестиращите държаха плакати с послания като "Спрете убийствата на жени", "Кажете не на насилието" и "Мълчанието е съучастие".


Протестиращите излязоха по улиците на североизточния град Градачац, след като присъстваха на погребението на жертвата, както и в южния град Мостар и централния град Зеница, съобщават местните издания. На 11 август 35-годишният Нермин Сюлейманович, професионален бодибилдър и фитнес инструктор в Градачац, застреля с пистолет партньорката си, 37-годишната Низама Хечимович, след като преди това я преби, като излъчи престъплението в Instagram.


Преди това той е принудил нея и деветмесечното им дете да напуснат дома на братовчедката на Хечимович, в който тя е избягала няколко дни по-рано, след като е била нападната.


Излъчването на убийството е било гледано на живо от няколко хиляди души, като се смята, че някои от тях дори са насърчавали нападателя. След като умъртвил партньорката си, Сюлейманович убил още двама души - мъж и сина му, които познавал, и ранил трима други - жена и двама мъже, включително полицейски служител.


По данни на местни неправителствени организации през последните две години в Босна около 20 жени са били убити от съпрузите си. Според проучване на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), проведено през 2018 г., в страната с население от 3,5 милиона души 48% от жените са били жертви на някаква форма на насилие от страна на мъж след 15-годишна възраст.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева