На снимка от видеоклип в социалните мрежи се виждат щетите на язовир Нова Каховка в Южна Украйна. Telegram/@DDGeopolitics

Свързани новини

06.06.2023 12:00

Хидроенергийният язовир в Херсон е частично разрушен

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според местен служител и няколко видеоклипа, споделени в социалните мрежи, във вторник сутринта язовирната стена на хидроенергийния комплекс "Каховская" в Херсонска област, разположен на река Днепър, нагоре по течението от град Херсон, е претърпял значителни щети.

Горната част на ключовата инфраструктура е "разрушена в резултат на удар", потвърди пред РИА Новости кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев. Въпреки че няколко от шлюзовете на язовира са били повредени и са отприщили неконтролируем поток вода, самата подводна структура е издържала на атаката, твърди официалният представител.  Леонтиев определи инцидента като сериозен "терористичен акт" и заяви, че нивото на водата надолу по течението се е повишило с до 2,5 метра, но добави, че засега няма нужда от евакуация. Той отбеляза, че в района е имало по-високи нива на водата по време на предишни наводнения, причинени от обилни валежи, но подчерта, че местните власти са съсредоточени върху това да помагат на гражданите, докато се подготвят за най-лошия сценарий.

"Всички служби работят в града, всички служители на администрацията са на място. Електричеството, газта, интернетът, комуникациите са на разположение", продължи кметът.

Съобщава се, че язовирната стена е ударена около 2 ч. местно време. В Telegram беше разпространено видео, заснето от дрон, което уж показва последиците от атаката, като се вижда как през пробойната тече вода.


Москва неведнъж е обвинявала Киев за многобройните атаки срещу язовир "Каховская", като е предупреждавала, че пробивът може да доведе до смъртта на хиляди цивилни. На свой ред Украйна твърди, че Русия е планирала да взриви язовира в рамките на операция под фалшив флаг, целяща да обвини Киев за наводненията.

Постоянната заплаха беше посочена като една от основните причини за евакуацията на цивилни граждани от някои общини в района миналата есен и за окончателното изтегляне на руските сили от град Херсон към левия бряг на река Днепър.

Руски военни и цивилни служители, включително изпълняващият длъжността губернатор на Херсон Владимир Салдо, предупредиха по това време, че много райони в региона, включително град Херсон, могат да бъдат наводнени, ако язовир "Каховская" бъде разрушен.


 По данни на украинското министерство на вътрешните работи в Херсонска област са евакуирани общо 742 жители след разрушаването на голям язовир и водноелектрическа централа рано във вторник.

Министерството съобщи, че украинските власти помагат на хората в освободения западен бряг на река Днепър в Херсон.

    "Притеснени сме за нашите хора, които остават във временно окупирания източен бряг на региона", заяви министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

По данни на министерството около 80 населени места, повечето от които са окупирани от руските сили, се намират в зоната на потенциални наводнения.

    "Водата идва. Ситуацията се усложнява от факта, че някои пътища са отмити. Това прави невъзможно придвижването до някои населени места. Евакуационните екипи търсят други начини", се казва в изявление на министерството в канала му в Telegram.

Украинските железници помагат на властите да евакуират жителите на Херсон, предаде CNN.


 Според изявление на разузнавателния отдел на Министерството на отбраната на Украйна руските сили са взривили язовир Нова Каховка "в паника".


"Окупаторите взривиха язовирната стена на язовир Каховка в паника - това е очевидна терористична атака и военно престъпление, което ще се превърне в доказателство в международния трибунал", се казва в изявлението в канала на разузнаването на Министерството на отбраната в Telegram.


"Този терористичен акт е признак за паниката на режима на Путин", продължава изявлението. "


Разрушаването на язовира създаде "смъртоносна опасност" за украинските граждани в населените места по двата бряга на река Днепър. То също така "засяга екосистемата на целия Черноморски регион" и увеличава заплахата от "ядрена катастрофа", се казва в съобщението на разузнаването на отбраната.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог