Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев коментира, че по случая със застреляния от полицай 18-годишен Светльо Младенов "е налице флагрантно (фрапантно) нарушение на закона".

Свързани новини

25.09.2023 13:20

Хелзинкският комитет вижда фрапантно нарушение на закона от застрелялия младеж полицай

Видян 1439 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев коментира, че по случая със застреляния от полицай 18-годишен Светльо Младенов "е налице флагрантно (фрапантно) нарушение на закона", предаде Дневник.

"По-специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска използване на оръжие, само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи при използване на оръжие да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено", подчерта Кънев пред "Нова нюз", като уточни, че БХК преценява казуса по съобщените досега факти, включително от официални институции, и на базата на тях прави предположенията си.

"Слушах упражнения преди два дни на главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които за мен са изцяло некомпетентни. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено, когато полицейският служител е предупредил и когато е произвел съответно предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а изискването за абсолютна необходимост е допълнително към него. Има редица фактори, които полицейският служител трябва да прецени", изтъкна още Красимир Кънев.

Главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че полицаят е използвал личното си оръжие, което също е нарушение на правилата. По обясненията на полицая при гонитбата на Светльо Младенов и още двама кобурът на служебния му пистолет се бил скъсал, което наложило да стреля с другия. Тези твърдения се проверяват.

Председателят на БХК коментира, че факторите, за които става дума, когато се коментира абсолютната необходимост при използването на оръжие от полицейски служители, са:

    характерът на извършеното престъпление;
    представлява ли лицето актуална опасност за някого;
    какъв вид оръжие трябва да бъде използвано;
    къде да бъде насочено то.

"Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация", настоя Кънев и допълни, че в миналото има многобройни подобни случаи, по които Европейският съд по правата на човека е произнесъл осъдителни решения спрямо полицейски служители.

Според него отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг освен наказателно обвинение срещу полицая и присъда, която да отчита тежестта на причинената смърт на Светльо Младенов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Верен читател 25.09.2023 14:38

    Разбира се, линч на полицайката и обявяване за светец на мъртвия рецидивист. Каква по-прекрасна метафора за справедливост в България, заради което от много време има протести на възмутени граждани, но няма кой да ги чуе. Когато бандитът стане жертва, а жертвата си е виновна сама по себе си, имаме завършен цикъл по лумпениада. И после сме искали ред, сурови присъди за какво ли не - няма да ги дочакате с тази политическа класа и с тези НПО-та, които се активизират предимно и само по отношение на един етнос, другите не ги вълнуват особено.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец