Свързани новини

04.10.2021 10:31

Хапче за К19 от Мерк вместо ваксини, Moderna&Pfizer изгубиха милиарди на борсата

Видян 3663 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският фармацевтичен гигант Мерк (Merck & Co) обяви, че разполага с експериментално противовирусно хапче, което върши по-добра работа от ваксина – способно е да намали опасността от смърт или настаняване в болница на най-застрашените от развиване на остра форма на COVID-19. Експерти оценяват първоначалните данни като потенциален пробив в начина, по който се лекува коронавирусът.Напомняме, че Мерк беше изтласкана да не прави ваксина против К19, с каквото практически беше готова.Сега компанията дава шанс на хората, без да се боцкат и да вадят сертификати, водят нормален живот, максимално защитени срещу вируса.


Ако получи разрешение от регулаторите, молнупиравир (molnupiravir) може да се окаже първият антивирусен препарат срещу COVID-19, който се приема през устата. Компанията и партньора ѝ Риджбек Байотерапютикс (Ridgeback Biotherapeutics) обявиха, че планират колкото може по-скоро да подадат документи за регистриране на лекарството от федералната администрация по лекарствата и храните (FDA)


При съобщаването на новината акциите на Moderna изгубиха 15% от стойността си или 22 млрд. долара от пазарната оенка на компанията. В края на деня загубата бе 10% от цената и това бяха и най-слабо представителите се акции в индекса S&P, който иначе отчете леко повишаване от 0.1%. Акциите на BioNTech и Novavax (нейната ваксина още не е одобрена в САЩ) се обезцениха с 13% и 18%, което са още 12 млрд. долара пазарна оценка. Дори Pfizer и Johnson & Johnson изгубиха сутринта до 3%. В същото време акциите на Мерк поскъпнаха с 9%, което добави към капиталовата ѝ оценка 18 млрд. долара.


Pfizer, Roche и Atea Pharmaceuticals също тестват подобно лекарство. Руските изобретатели на Спутник пък превръщат ваксината си в капки и до края на годината ще ги пуснат в аптеките, както обявиха.  


Според Амеш Адалжа от Центъра за здравна сигурност към университета Джонс Хопкинс приеман през устата медикамент "може да промени риска от хоспитализиране до такава степен, че да промени правилата на играта".


Кристиян Георгиев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.10.2021 17:36

    Пропадат схемите на властите по света!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв