Свързани новини

23.06.2013 15:23

Ханeс Свобода подкрепи Станишев и правителството

Видян 1204 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на групата на европейските социалисти обяви категоричната си подкрепа за президента на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев в събота по време на брифинг в НДК. На срещата с журналистите, лидерът на червените представи и част от програмата на Съвета на ПЕС, който заседава в София. „Ние от европейските институции отстояваме принципи и ги защитаваме, когато са добре формулирани и аргументирани. Днес имаме няколко важни задачи, които Съветът на ПЕС ще обсъжда. С документи, които предстои да гласуваме, са свързани с нашата различна, алтернативна политика на европейско ниво“, категоричен бе Сергей Станишев. Лидерът на червените поясни, че става дума на за практическа реализация на това, за което европейските социалисти се борят вече повече от една година, а именно - въвеждането на „младежката гаранция“ в Европейския съюз с подкрепата на европейските фондове, за да може“ този гигантски, социален, икономически и морален проблем на Европа да бъде преодолян“.

Сергей Станишев акцентира, че след едногодишна политическа кампания на ПЕС, на ПЕС Жени, и на младежката организация на социалистите, с подкрепата на групата на социалистите и демократите в европарламента, както и на министър председателите от семейството на ПЕС, има решение за отделяне на шест милиарда евро за програми за младежка заетост в цяла Европа.“За България, където младежката безработица е два пъти по-висока от средната това означава десетки милиони евро, насочени към програми за младежка заетост, за нов старт в живота. Ние ще се борим тези средства да бъдат увеличени и да се превърнат в реален инструмент час по-скоро и да бъде работещ този инструмент, защото няма време за отлагане“, заяви Сергей Станишев. 

Той обясни пред медиите, че Ханес Свобода ще представи на обсъждане новата индустриална политика за Европа. „Европа традиционно е била силна икономически заради своята индустрия, която създава трайни, качествени, добре платени работни места. В последните десетилетия тази сила на ЕС отслабна. Ние отстояваме разбирането, че излизането от тази криза е възможно с баланс между финансова и фискална отговорност, отчитаща социалните ангажименти на държавите и на Европа и с инвестиции в производството и инфраструктура“, обясни Сергей Станишев. 

Сергей Станишев засегна и проблеми свързани с българската политика, а именно работата на Народното събрание. Той изрази своето възмущение от отсъствието на ГЕРБ от Народното събрание по важните дискусии, като тази за приемането на пакет от спешни социални мерки и попита „Това ли е отговорното пред обществото поведение“. 

На въпрос дали подкрепата му оказана от ПЕС е същата, като тази оказаната на Бойко  Борисов от ЕНП, Станишев отговори, че не може да има такова сравнение. „В ЕНП отношенията се градят на признака, че ако си на власт те подкрепят, затова и подкрепяха Борисов четири години, както и Берлускони“. Станишев добави, че отношенията в ПЕС са другарски и има диалог, спорове, обяснения и всеки може да изкаже своето мнение и то да бъде подложено на дискусия и да бъде взето най-правилното решение. Той припомни условията при които бяха проведени последните избори и каза, че с действията си до момента правителството е показало, че ще сложи край на тези практики. 

На брифинга председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода засегна темата с протестите у нас. „Протестите могат да бэдот добри, ако са конструктивни. Те показват какви промени са нужни ако хората са готови на диалог. Искаме да пожелаем успех на правителството и на БСП, защото  те трябва да направят това, което и трябва да се направи и в цяла Европа – да се работи за създаването на работните места и утвърждаване на демокрацията, икономическо развитие и просперитета“. Според Свобода политиците трябва да имат доверието на хората, за да успеят. А, за да може да се възвърне изгубеното доверие, трябва да се провежда диалог с онези, които искат такъв, и да не се използват протестите за политически цели. 

„Хората в България критикуват и институции и политици и искат промяна“ заяви Свобода и добави, че социалистите винаги са се борили за промяна, не само по отношение на личности, а за цялостни програми, за което, по думите му, Станишев се е борил. Тази борба, според Свобода, продължава в момента и кабинетът на Пламен Орешарски. 

„Запознах се с хора от протестиращите, искащи промяна, които вярват в Станишев и в едно различно правителство“ каза още той.  Според него протестиращите искат, да се покаже сила и правителството да предприеме безкомпромисни мерки в борбата с корупцията контрабандата, демокрацията.

Свобода обяви, че вижда надежда в хората. Според него  погрешната стъпка на правителството е приета, като стъпка в грешната посока на управление като цяло и сега се показва, че това не е така и правителството се старае да се докаже.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог