Свързани новини

05.05.2015 14:14

Handelsblatt: Наборниците бягат от Украйна

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отклонението от военна служба придобива в Украйна масов характер, твърди немският вестник Handelsblatt. Украинците считат службата в армията като „напразна загуба на време” и подлагане на излишен риск.


Производствените предприятия с всички сили се стараят да „откачат” от служба своите служители, давайки за тях лъжливи сведения. Навсякъде процъфтява нелегален бизнес за ония, които искат да избягнат службата в армията: лекари търгуват с медицински удостоверения, а туристически фирми организират специални маршрути за стремящите се да напуснат пределите на страната. При това жителите на Западна Украйна се спасяват от военна служба в Европа, а мъжете от източните области заминават за Русия, отбелязва изданието.


Вестникът напомня, че преди няколко седмици е арестуван лекар от Черновци, който вземал за фалшива медицинска справка с подпис до 3500 евро. Само в Киев до 95% от цялото трудоспособно мъжко население се отклонява от военна повинност. В западната част от Украйна над половината млади хора през последните месеци са напуснали страната.


В Закарпатска, Ивано-Франковска и Лвовска област над 60% от трудоспособните мъже вече са извън пределите на Украйна. Като цяло до 70% от трудоспособните мъже са заминали на работа в съседните Полша и Румъния, а някои дори в Италия, Германия и Австрия. Започва селскостопанската година и навсякъде се появява необходимост от сезонни работници. Така на един път се решават две задачи: осигуряват се семействата и се избягва военната служба. Мнозина от тях имат и шенгенски визи.


В източните области картината е същата, само че оттук заминават не на Запад, а на Изток. В Сумска област са организирани туристически автобусни маршрути към Русия, които се използват от прилежащите области за работа. Като правило украинците се стараят да не се връщат без нужда в родните си краища, за да не ги призоват в армията, разказва Handelsblatt.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец