Свързани новини

18.05.2012 11:12

Гугъл, Хюлет Пакърд и Сиско да участват в разработването на София тех парк, предлага Плевнелиев

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Президентът Росен Плевнелиев предложи на корпорации като "Гугъл", "Хюлет Пакърд" и "Сиско" да участват в разработването на проекта "София тех парк". Към идеята са проявили интерес професори от Станфорд и мениджъри от НАСА. Това стана ясно по време на посещението на държавния глава в Сан Хосе и разговорите му с представители на водещи компании в Силициевата долина. В следващите месеци София тех парк ще се превърне в реална платформа, посочи държавният глава. Той обясни, че проектът ще бъде финансиран изцяло от европейските фондове. „Парите са налични, но това не е достатъчно. Ако нямаш ясна концепция, нямаш и партньори”, посочи президентът. Според него след реализирането на проекта за технологичен парк България може а се превърне в регионален лидер в информационните технологии. „Има много талантливи българи навсякъде по света и аз искам да имат шанс да се върнат в България. Трябва да вземем решение за концепцията на този парк”, каза Плевнелиев. По думите му в България хората все още не вярват в проекта и затова е необходимо да се говори и да им се дават примери с действащи технологични паркове. 

Започнах да рисувам лично аз мастър плана на София тех парк. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях. Няма да скрия личната си страст към това България да се позиционира с подобни, изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и по пътя на богатството. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след срещите си в Изследователския център на НАСА и лабораториите на Google, HP и Cisco.

„Предложих на Гугъл, Сиско и НР да бъдат партньори на българското правителство и на българската държава при разработването на концепцията и изпълнението на проекта София тех парк”, каза президентът. По думите му технологичният парк ще бъде платформа за предприемачество и иновации в областта на информационните и комуникационните технологии. 

„В България има много талантливи и обучени кадри, специалисти, сега искаме да им дадем възможността да реализират своите идеи. Надяваме се по този начин една част от кадърните и обучени хора да останат в България. А не само да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят”, посочи Плевнелиев. 

Платформата София тех е финансово обезпечена с еврофондовете по Оперативна програма „Конкурентноспособност” като са заложени 100 млн. лв. „Ние сме длъжни не само просто да похарчим едни пари, които са налични по тази програма, но и да ги направим като катализатор на много по-голям успех. В София тех парк ще бъде необходимо не само да се построят едни сгради, но днес ние научихме, че е много по-важно институциите да си партнират помежду си. Това, което разбрахме в НАСА рисърч парк беше, че преди 10-15 г. в Калифорния в Силициевата долина е било буквално много подобно на това, което ние имаме в България в момента. Институциите са работили на парче, бизнесът е казвал, че държавата не му е толкова необходима да му се бърка, същевременно университетите са произвеждали някакви кадри, а съответно общините са си правили нещо. 15 г. по-късно те всички сядат заедно и решават как да се кооперират. Така, че заедно да се изстрелят на световно ниво. Това ще бъде моделът и на София тек парк. Общината, СУ, Техническият университет, БАН, много неправителствени организации, работодателски организации ще работят заедно. Всяка една от компаниите, с които разговаряхме, може да бъде много полезна”, каза президентът. 

Очаквам до месец правителството да вземе решение за предоставяне на парцел за София тех парк. Това каза президентът Росен Плевнелиев. В срещите си държавният глава представи идеята за изграждане на технологичен парк в София. Избраният терен е на 4-ти километър и към момента е собственост на Министерството на отбраната. „Имах многократни контакти с министъра на отбраната, както и с още няколко министри. Да , съгласен е, подкрепя инициативата, там има концентрирани няколко сериозни обекти на военните, включително и тяхната логистична централа, така че няма да е лесно, но считам, но аз съм оптимист и както министърът на отбраната каза: идеята е толкова блестяща, че ще освободя целия парцел в името на следващото поколение”, обясни Плевнелиев. 

Президентът прогнозира, че първата копка на технологичния парк ще бъде със сигурност във втората половина на 2013 г. „Надявам се и на първа копка на първите три сгради – музея „Джон Атанасов”, технологичния център и офисната сграда. В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първият етап от него”, допълни държавният глава. 

„Имам чувството, че просто трябваше да извикаме на висок глас: искаме го!, за да започнат да ни подкрепят. Всичко е разчетено във времето. Очаквам до месец правителството да вземе решение за предоставяне на този стратегически парцел. Министерството на икономиката трябва да създаде фирма, която да бъде бенефициентът на средствата по Оперативната програма „Конкурентноспособност”, за да можем да стартираме с финансирането. Очаквам до три месеца да имаме концепция, която да сглоби целия пъзел. Как по линия на Европейската инвестиционна банка ще създадем фондове за предприемачество и за нови компании, и за обучение. Как по линия на сътрудничеството ни с някоя от тези големи компании и с НАСА ще направим правилната концепция. Къде да позиционираме университетите, къде да позиционираме музея, как да направим работещ мастър план и работеща концепция”, обясни Плевнелиев. 

До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегически партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми, каза президентът Росен Плевнелиев. „Ще следя лично аз много внимателно всичко, имам почти ежедневен контакт с министъра на икономиката и считам, че сме на прав път”, каза Плевнелиев. „Например за обучение - можем да го правим в СУ, да започнем да обучаваме младите хора на предприемачество. Да задействаме механизмите, чрез които да се събират младите хора заедно с българите, които работят в САЩ, да ни идват на гости, да ни показват трендовете, всичко това ще започне да работи от началото на 2013 г.”, обясни Плевнелиев. 

„Не бива да живеем от днес за утре, трябва да мислим дългосрочно, за мен като президент е много важно, освен че трябва да правим пречиствателни станции и инфраструктура, аз мисля, че е изключително отговорно към бъдещото поколение на България то да получи възможност за реализация във високо технологичните индустрии. Освен чисто битовите дребнотемия България трябва да успее да прескочи летвата и да гледа напред”, каза държавният глава. 

„От 2,8 млн. работещи 2,2 млн. са много притеснени, но едни 500 000 българи, именно тези, които работят във високите технологии, тези които работят във фармацията, те продължаваха да консумират, да купуват коли и да подкрепят икономиката. Искам все повече българи да са в тази група. Искам да не са 500 000, а да са един милион, искам повече да са тези, които получават високи заплати. За мен не е достатъчно винаги да оферираме най-ниската цена и да казваме: елате при нас, защото е евтино”, посочи президентът.

В третия ден от официалното си посещение в САЩ президентът Росен Плевнелиев се срещна с българи, работещи в Google Labs. Президентът представи пред тях идеята за София тех парк като място за развитие на високите технологии. Това е моят фокус, подчерта Плевнелиев. „От време на време ни разказвайте за вашите постижения, за да ги показвам на хората. Искам българите да имат по-голямо самочувствие, както го имате вие тук, че правите нещо на световно ниво и го правите добре. Желая ви успех от все сърце”, каза държавният глава.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви свят

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви