Свързани новини

02.12.2014 15:20

Губим 800 млн. лв. годишно без Потока + 2 млрд. от делото за Белене

Видян 1395 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спирането на Южен поток ще лиши България от 400 млн. евро (800 млн. лв.) годишни приходи, изчисли руският президент Путин. Той се разбра с Ердоган отново да се задвижи Син поток през Турция, който ще мине и през Гърция и оттам ще се отклони за Сърбия и ЕС, като ще заобиколи България. Нашите власти, които очебийно не разполагат с разузнаване, не можаха да скрият, че изпаднаха в шок и ужас.


Напомняме, че в началото на юни при посещение на американския сенатор Кейн президентът на страната ни Росен Плевнелиев и премиерът тогава Пламен Орешарски замразиха проекта за газопровод през родината. ЕС тогава подкрепи тази позиция. Вчера обаче Брюксел заяви: ,,ЕК никога не е била против Южен поток".  


"Ако България е лишена от възможността да се държи, като суверенна държава, то нека да поиска от Европейската комисия пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно, посочи Путин, цитиран от БНР. Повод за спирането сме дали чрез писмо на служебния министър на енергетиката Щонов, назначен от Росен Плевнелиев.


От Брюксел веднага коментираха, че няма да ни компенсират – те са заети да наливат милиарди в Украйна. Апропо, България става изцяло зависима от нея, а Киев не е платил за пореден път сметката си, договорена с Брюксел и Газпром на 1 декември и така отново сме заплашени от затягане на кранчето.


Ще мръзнат ли българите – на този въпрос отговорът не изглежда положителен, защото украинците трябваше вече да са дали ¼ от вече 6 млрд. долара, които дължат на Москва за газ.


Този въпрос засега не вълнува президента. Плевнелиев коментира само, че приходите били хипотетични, докато US-агенцията Стратфор потвърди, че ние губим най-много. В неподражаемия си стил на границата между хумореската и трагедията Роско изтъква: „Предишните правителства на България не са подписали договор за приходи, те са подписали само договор за разходите. Аз вярвам, че това е един огромен пропуск”.


Икономическият министър Божидар Лукарски пък изрази надежда, че нищо не е приключено, докато не е официално приключено.


Твърде неприятно е, че Южен поток беше единственият коз на България да се спаси от осъждане в международен арбитраж заради другия спрян през 2012 г. при президенството на Плевнелиев проект Белене, който то беше по-добре да не споменава вчера. 1 млрд. евро е искът на Русия към България, а шумно рекламираният насрещен иск от нас е за 100 млн. евро. Така в най-добрия случай още напролет ще имаме нова 2-милиардна дупка след 2 млрд. за КТБ, 2 млрд. кредит на Милен Велчев, 4,3 млрд. изгубени поради некадърност еврофондове в земеделието и поне ½ млрд. в програмата Околна среда. Точно такъв държавен дълг и предвиждаме – 8,1 млрд. лв. догодина, както гласи бюджетът на държавата.


Сега мнозина разбират защо разумният политик Делян Добрев предпочете да не става енергиен министър за изумление на мнозина и остави тази чест на нищо неподозиращата Теменужкова Петкова – счетоводител. Тя бе възможно най-негативният за Русия избор, тъй като се прочу с враждебност към проекта Белене, изразена и в ревизията, която му направи.


Странно е защо „доларджиите” от кръга около Америка за България, които наричат всички умерени и русофили „рубладжии”, не празнуваха, а гузно се обясняваха вчера, че са невинни. Ето на това му се вика пирова победа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.