Свързани новини

02.01.2013 14:16

Губим 51 млн. евро европейски средства

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петдесет и един милиона евро са неусвоени по Програмата за развитие на селските райони, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов. Средствата са от бюджета за 2010 г., които се разплащат през 2012 г. Формулата, по която се изплащат средствата по договори с бенефициентите е "N+2", тоест две години след като се определи бюджета, обясни Порожанов. Той посочи, че бюджетът на Програмата за развитие на селските райони, определен за 2010 г. е 432 млн. евро, от тях са усвоени 381 млн. евро, или 88 процента. Разликата от 51 млн.евро е неосвоена и с тази сума ще бъде намален бюджета на програмата за следващия програмен период. Според Порожанов причините за неосвоените средства са, че програмата е започнала две години по-късно докато бъде одобрена.


Основното направление, по което изоставаме в усвояването на средства, са агроекологичните мерки на ПРСР. Това се дължи предимно на мудната работа на предишното управление, казват от земеделското министерство. Оттам припомнят, че програмата е стартирала късно и е имало голямо забавяне в разглеждане на проекти през 2008-2009 година.


Настоящата година ще бъде много рискова и за останалите оперативни програми. Най-реална е опасността от загуба на средства по оперативна програма "Околна среда", където проектите са големи и тежки, а постигнатите от началото на програмния период до края на 2012 г. нива на усвояване са ниски – 163 млн. евро, докато минималното ниво до края на 2013 година трябва да е 543 млн. евро. Темпото ще трябва да бъде ускорено рязко и по програмата за развитие на човешките ресурси – там до края на 2012 година са усвоени 229 млн. евро, а до края на тази година трябва да са над 530 млн. евро. С най-добро изпълнение и дори преизпълнение през 2012 г. е програма "Транспорт", в която попада и строителството на магистралите.


Наред с високите лимити тази година страната трябва да се договаря и за финансирането за следващия програмен период, като крайните срокове ще съвпаднат с подготовката за изборите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог