11.12.2008 09:22

Губим 1,5 млрд. лв. в софийските задръствания

Видян 1880 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годишно от задръстванията само в София хората губят 1,5 млрд. лв.  Сумата се равнява на 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Освен тази икономическа загуба заради трафика работещите в столицата пътуват средно по 45 минути отгоре всеки ден, а в града се трудят около 680 хил. души, съобщи BGBusiness. Ако хората да губят това време за придвижване по софийските улици, могат да работят и да генерират лични и обществени доходи. На практика ежедневно се прахосват 510 000 работни часа за софийската икономика или около 117,3 млн. работни часа годишно. Така вместо престой в колата, щяха да се реализират допълнително 3% за БВП на страната. По този начин от километричните колони от коли в София, освен столичани потърпевши се оказват и всички останали българи.


В столицата се генерира 33% от БВП на страната или около 18,6 млрд. лв. за миналата година. При 40-часова работна седмица всеки софиянец е произвел миналата година 14,9 лв. за БВП през всеки работен час. Ако заетите в столицата работеха допълнително 45 минути, вместо да си губят времето в трафика, щяха всеки работен ден да генерират допълнително 7,59 млн. или 1,747 млрд. продукт на годишна база. Ако той не се губеше, а се реализираше в родната икономика, биха се натрупали и нови приходи от данъци в размер на 700 млн. лв., от които държавата със сигурност има нужда в условията на световната финансова криза. Освен сериозен удар по работещите задръстванията удрят и учещите, които губят време в трафика, вместо за подобряване на своята квалификация.


През последните 20 години почти нищо не бе направено за развитието  на пътната инфраструктура в България, а в същото време се стигна и до физическото изхабяване  на редица магистрали и мостове. Така в един момент се оказа, че в пиковите часове в София колите се движат с 20 км/ч.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв