По-рано в четвъртък управляващата партия обяви, че оттегля законопроекта за чуждестранните агенти от парламента на страната.

Свързани новини

09.03.2023 11:37

Грузинската опозиция ще продължи протестите въпреки оттеглянето на законопроекта за чуждестранните агенти

Видян 525 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опозиционните сили в Грузия планират да продължат с протестите в столицата Тбилиси въпреки решението на управляващата партия да оттегли предложения по-рано закон за чуждестранните агенти, заяви на брифинг в четвъртък говорителят на опозиционната партия "Гирчи - повече свобода" Цотне Коберидзе.

"Днес със сигурност ще има демонстрация, защото има много млади хора, които не вярват на "Грузинска мечта" [управляващата партия]. Ние сме единствените, които могат да гарантират, че страната ни ще стане част от Запада", посочи той. "Имаме нужда от ясно обяснение как планират да оттеглят законопроекта", каза Коберидзе и добави, че също така настояват властите да освободят задържаните по време на протестите.


По-рано в четвъртък управляващата партия обяви, че оттегля законопроекта за чуждестранните агенти от парламента на страната.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Тбилиси на 7-8 март, след като депутатите приеха законопроекта на първо четене. Над 130 души бяха задържани по време на двата дни на протести.


През февруари парламентът на страната регистрира грузински вариант на закона за чуждестранните агенти и превод на американския закон за чуждестранните агенти. Според грузинската версия медиите могат да бъдат обявени за чуждестранни агенти, но инициативата не обхваща физически лица. Американската версия се прилага както за юридически, така и за физически лица, като въвежда и наказателна отговорност. Парламентът на Грузия изпрати националния вариант на законопроекта на Венецианската комисия за разглеждане.


VANO SHLAMOV / AFP



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 всичко се купува 09.03.2023 17:26

    Поредният майдан е в ход

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби