Свързани новини

03.09.2013 13:39

Груповите пътувания на деца ще са само чрез туроператор

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови правила за детските и ученическите екскурзии и лагери се предвиждат в нова наредба, публикувана на сайта на икономическото министерство, предаде Investor. С нея ще се регламентират всички видове туристически групови пътувания на деца и ученици, които задължително ще стават чрез туроператор - в това число влиза и ходенето на олимпиади.


Новата наредба обвързва броя на училищния персонал в пътуването с броя и възрастта на децата или учениците в него. Ако екскурзията е за първокласници, един възрастен може да отговаря за не повече от 7 деца, тоест за цял клас ще са нужни поне трима-четирима ръководители. Според директори, това ще бъде пречка за малките училища, които разполагат с ограничен човешки ресурс. Като спънка те определят и друго изискване - командировъчните да се плащат от училищния бюджет, а не както досега - от туроператора.


Директорите ще съгласуват с инспектората по образование договорите си с туроператора и ще ги предоставят на родителите, предвиждат още промените. Договор ще е нужен и при групови пътувания за участие в спортни състезания, олимпиади или посещение на театри.


Предвижда се също преди заминаването агенцията за безопасност по храните да проверява местата, на които децата и учениците ще се хранят.


За пътуването задължително ще се осигурява аптечна чанта с медикаменти за първа помощ. Превозът ще става само в светлата част на денонощието.


Забранява се настаняването на деца на двуетажни легла. Ако има басейн - задължително трябва да присъства спасител. А децата трябва да са с пояси или жилетки. Ако заниманията са зимни, трябва да има ски учител или ски патрул.


Правилата за безопасност са изключително подробно разписани в наредбата, включително има изискване - там където плажуват деца и ученици морската вода в района на къпане да е до метър и петдесет.


Наредбата обаче не урежда ясно разплащането с туроператора - как парите ще стигат от родителите през училището до туропертора. Наредбата е на етап обществено обсъждане и се очакват становищата на всички страни.


„Тази наредба ще сложи край на нерагламентираните пътувания, тъй като включва всички групови пътувания на деца и ученици, които оттук нататък ще стават само с туроператор", посочи Гинка Шоева, Асоциация за детски и младежки туризъм, пред bTV.


„Ще се оскъпят екскурзиите и за много деца това ще бъде една сериозна пречка“, е мнението на Цвета Бресничка от Асоциация "Родители".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева