Гросмайсторът по шахмат Ханс Нийман

Свързани новини

01.10.2023 07:39

Гросмайсторът по шахмат Ханс Нийман "категорично" отрича да е използвал вибриращи секс играчки, за да мами в спорта

Видян 8398 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Ханс Нийман се е надявал да забрави скандала с предполагаемата измама, интервюто на гросмайстора по шахмат с Пиърс Морган може би е провалило това желание.

Нийман неведнъж е отричал да е мамил в шахматната надпревара, но в предаването "Пиърс Морган без цензура" към 20-годишния Нийман бяха отправени конкретни обвинения, че е мамил, използвайки вибриращи секс играчки - твърдения, които се появиха в социалните медии, макар че не е ясно кой първоначално е отправил обвиненията.

Когато Морган го попита дали е използвал такива играчки, "докато е играл шах", Нийман отговори: "Е, любопитството ви е малко притеснително, знаете ли - може би сте лично заинтересован, но мога да ви кажа, че не.

"Категорично не, разбира се, че не. "

След победата си над петкратния световен шампион Магнус Карлсен миналата година New York Times съобщи, че Нийман е казал: "Искат да се съблека напълно гол, ще го направя. Не ми пука, защото знам, че съм чист. Искате да играя в затворена кутия с нулево електронно предаване? Не ми пука, разбираш ли? Наречете го както искате. "

Нийман, американският шахматен вундеркинд, беше обвинен в измама от Карлсен, след като Нийман победи норвежеца на турнира Sinquefield Cup през 2022 г. в Сейнт Луис.


Въпреки че Карлсен не предостави подробности за това, което според него Нийман е направил по време на мача им през септември 2022 г., в социалните медии се появиха обвинения, че Нийман е използвал вибриращи секс играчки, за да получава сигнали, с които да го инструктира кои ходове да прави.

Обвиненията в измама, отправени към Нийман, прераснаха в скандал, който завладя света на шахмата през последната година.

В интервю за Шахматния клуб в Сейнт Луис малко след партията му срещу Карлсен през 2022 г. Нийман заяви, че никога не е мамил в партии над дъската, въпреки че призна, че е мамил в "случайни партии в Chess.com" като по-млад играч, което той нарече "най-голямата грешка в живота ми".


По-късно обаче в доклад от 72 страници, изготвен от Chess.com - платформата за онлайн шахмат - се твърди, че Нийман "вероятно е мамил" в повече от 100 онлайн мача между юли 2015 г. и август 2020 г., "включително няколко мача с награден фонд".


В доклада се твърди, че през 2020 г. Нийман частно е признал за измамата пред главния шахматен директор на уебсайта, което е довело до временна забрана на 20-годишния вече шахматист да участва в платформата.


След това Нийман заведе дело за клевета на стойност 100 млн. долара срещу Chess.com, Карлсен и популярния стриймър и играч Хикару Накамура.


Искът на Нийман определя обвиненията в измама, както и твърдението на Chess.com, че той на два пъти е признал за измама, като "неверни".


През юни съдия отхвърли иска, а Нийман заяви в социалните медии, че е доволен, че "искът му срещу Магнус Карлсен и Chess.com е решен по взаимно приемлив начин и че се връщам в Chess.com. Очаквам с нетърпение да се състезавам срещу Магнус в шахмата, а не в съда."


Той продължи: "Тези трудни времена само засилиха решимостта и характера ми и само ме подтикнаха още повече да достигна върха в шахмата.
Ще дойде ден, в който ще бъда най-добрият шахматист в света, и мисля, че е време да оставя шахмата ми да говори сам за себе си."


Малко след това той беше възстановен в Chess.com, който нарича себе си най-голямата онлайн платформа за шахмат в света и твърди, че всеки ден приема повече от 10 милиона партии.


Нийман - който седеше заедно с адвоката си по време на телевизионната си изява в понеделник - заяви, че цялата случка го е засегнала силно.


"Много е неприятно да те обвиняват в измама след тази победа", каза той.


"Такива неща се случиха и аз научих много от това време и то наистина ми даде много важни уроци за живота и шахмата."


След това той описа Карлсен като "хулиган".


"Той използва цялата си империя, използва връзките си в Chess.com. Той използва факта, че се случва сливане, накара всички тези хора да ме нападнат.
Това е тормоз."


CNN се свърза с Карлсен и Chess.com.


Спечелване на предимство


В ерата на технологиите измамите в шаха стават все по-често срещано явление, тъй като все повече играчи избират да се борят с компютри заради възможностите за свързване.


Оттогава насам, с усъвършенстването на компютърния хардуер и софтуер, шахматните двигатели спомогнаха за оформянето на този спорт като игра на 21-ви век.


Според определението, дадено от Chess.com, шахматният двигател е програма, която "анализира шахматните позиции и връща това, което изчислява като най-добри варианти за ход".


През последните години шахматните двигатели станаха много по-силни от хората, като много от тях надхвърлят 3000 Elo - системата Elo измерва силата на шахматиста спрямо неговите противници. За сравнение, Карлсен държи рекорда за най-висок Elo рейтинг, постиган някога от човешки играч, когато през 2014 г. достигна 2 882.


Stockfish е един от най-напредналите шахматни двигатели с рейтинг над 3500, което означава, че има 98% вероятност да победи Карлсен в мач - и 2% шанс за равенство с петкратния световен шампион, което по същество прави победата на Карлсен невъзможна.


Въпреки че шахматните двигатели помогнаха на играчите да усъвършенстват уменията си - да тренират срещу перфектните ходове, за да се подготвят за всеки възможен случай - те също така позволиха на някои играчи да мамят по-лесно.


В резултат на това сайтовете за онлайн шахмат, като Chess.com, разработиха технология за борба с измамите, която открива, когато играчите използват външен компютърен софтуер по време на игрите, в опит да ограничат нечестната игра.


Докато ФИДЕ се бори с онлайн измамите, в шахмата на дъска се наблюдава определено ниво на чистота, като измамите се оказват много по-трудни.


Миналата година Анди Хауи, арбитър и член на Комисията за честна игра на ФИДЕ за борба с измамите, описа пред CNN някои от мерките, които се прилагат за предотвратяване на измамите на шахматната дъска, като например метални детектори, скенери за сигнали, нелинейни скенери и термовизия.


Но мерките за безопасност не са спрели хората да се опитват да мамят и историята на играта е пълна със скандали.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец