01/02

Свързани новини

18.12.2020 14:31

Грийнпийс подари елха с черен прах от Брикел на министъра на енергетиката

Видян 2466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Активисти на „Грийнпийс“ – България символично пренесоха коледната атмосфера на град Гълъбово пред Министерството на енергетиката. В навечерието на светлия празник те напомнят на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух е не просто подарък, а право на всички български граждани, включително в сърцето на българската въглищна индустрия.

В духа на предстоящия празник, на енергийното ведомство беше поднесена елха, „украсена“ с прах от Гълъбово. Коледното дърво е изработено от естествени материали, като посипаните по клоните му частици прах са специално фиксирани, за да се предотврати разпиляването им.

„Така изглежда не само Коледа в Гълъбово – така изглежда ежедневието на хората в града. Те често се оплакват, че буквално „вали“ пепел, която покрива всичко в дворовете им. Гълъбово заслужава чист въздух, добро здраве за своите жители и по-добро бъдеще“, каза Ангел Бондов, координатор на работата на „Грийнпийс“ – България с местни общности в региона.


 


Градът се намира в сърцето на Маришкия басейн, център на въглищната енергетика на България, и в непосредствена близост до свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“, една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Гълъбово често попада под черни пелени от дим от комините на старата инсталация или под облаци прах от неподдържаното депо за отпадъци на централата. Освен това районът на Гълъбово е единственото място в Европейския съюз с наднормено замърсяване със серен диоксид – токсичен газ, резултат от горенето на въглища. Миналата година Европейската комисия дори предяви иск срещу България
за трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на този замърсител в Югоизточна България, където е съсредоточена въглищната индустрия у нас.

В опит да намали разходите си ТЕЦ „Брикел“ дори направи заявка за замяна на част от горивото си с отпадъци и биомаса след нерегламентирана процедура за експерименталното им изгаряне, проведена със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Единствено благодарение на упоритите усилия на гражданите, които участваха активно в публичната консултация и протестираха, централата се отказа от намерението да гори отпадъци. Продължаващите проблеми на града обаче показват, че предизвикателството е много по-голямо от замяната на горивото.



ТЕЦ „Брикел“ трябваше да затвори още през 2010 г., но липсата на алтернатива за работните места на няколкостотин работници и за отоплението на град Гълъбово остави централата да работи. Десетилетие по-късно тези въпроси все още нямат решение, а последствията понасят жителите на града.

„Това се случва със съдействието на Министерството на енергетиката, което от години отказва да признае, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,