Ако икономическият растеж е единственият ни приоритет, тогава това, което преживяваме сега, би трябвало да е точно това, което трябва да очакваме", добави тя, преди да нарече добива на изкопаеми горива "расистки"

Свързани новини

03.11.2022 09:51

Грета Тунберг призова за падане на капитализма

Видян 1011 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шведската екоактивистка Грета Тунберг насочва вниманието си към политическата сцена, призовавайки за падане на капитализма, който според нея е отговорен за изменението на климата.


19-годишната активистка за борба с климатичните промени представи книгата си "The Climate Book" в Лондон в неделя вечер, като заяви пред публиката, че светът "никога повече няма да се върне към нормалното" Тя заяви, че глобалното затопляне може да бъде решено само чрез "трансформация на цялата система", пише Telegraph за събитието.


Капиталистическата система, продължава Тунберг, е "дефинирана от колониализма, империализма, потисничеството и геноцида, извършвани от така наречения глобален Север с цел натрупване на богатство, което все още определя настоящия световен ред".
Ако икономическият растеж е единственият ни приоритет, тогава това, което преживяваме сега, би трябвало да е точно това, което трябва да очакваме", добави тя, преди да нарече добива на изкопаеми горива "расистки"


Както отбелязаха някои от критиците на Тунберг в интернет, световният стандарт на живот се е повишил в условията на капитализъм, докато въглеродните емисии са намалели в капиталистическите САЩ от началото на хилядолетието. В сряда Тунберг отговори на тези критики, като заяви, че не се застъпва за връщане към "социализма, либерализма, комунизма, консерватизма, центризма, както искате го наречете", които според нея "всички са се провалили".

Тунберг, която и преди е била критикувана, че не предлага решения на очертаните от нея проблеми, не казва с каква система би заменила капитализма.


След като през 2018 г. организира поредица от училищни протести в родната си Швеция, Тунберг изнася своите драматични прогнози за екологичен армагедон пред законодатели от целия западен свят, на срещи на върха на ООН и на годишните срещи на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Основателят на WEF Клаус Шваб също е привърженик на радикалното преструктуриране на световния ред - визия, която той нарича "Голямото пренастройване".



 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв