15.10.2008 09:16

„Гражданската отговорност“ скача с 40%

Видян 1455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повишение до 40% на цените за сключване на задължителната за собствениците на автомобили застраховка „Гражданска отговорност“ се очаква към края на  годината. Това става ясно, след като заместник-шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) и ръководител на Управление „Застрахователен надзор“ Ралица Агайн потвърди пред 19`, че стойността на полицата вероятно ще скочи, понеже застрахователните дружества сумарно са регистрирали 42 млн. лв. брутна загуба от сключването й.


„В тази ситуация пред компаниите, предлагащи въпросната услуга, стои въпросът за промяна на собствения им бюджет. Това става или чрез покачване на цената за извършваните застраховки, или чрез пренасочване на част от паричните им ресурси към губещите сектори“, обясни Агайн. По този начин излиза, че при благоприятния вариант за собствениците на автомобили застрахователите трябва да се лишат например от част от средствата си за реклама, за да погасят загубите си. „В условията на пазарна конкуренция между застрахователите това изглежда абсурдно“, смятат експерти от бранша.


„Увеличението на полицата ще бъде до 40% от сегашната й стойност, в зависимост от кубатурата на притежаваното МПС“, коментираха пред 19`агенти, извършващи застрахователните услуги. По техни изчисления, ако собственикът на един стандартен 5-местен лек автомобил с двигател до 1 800 куб. см  досега е заплащал цена от около 160 лв., след очакваното поскъпване той ще се бръкне с 200 лв. за същото. За по-високия клас автомобили увеличението щяло да бъде пропорционално на мощността на МПС-то.


„Цената на полицата „Гражданска отговорност“ следва тенденциите на пазарните условия“, категорични са от Булстрад. От дружеството смятат, че при покачването на цените на пазара, е  логично да се вдигнат и застраховките. „Цената на „Гражданска отговорност и без това е по-ниска, отколкото трябва да бъде“, допълниха от компанията, която е една от водещите, извършващи услугата на българския пазар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей