Главният прокурор сезира министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до Президента на РБ за отмяна на българското гражданство на лицето, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата

Свързани новини

25.03.2022 13:23

Гражданин на Русия е нарушил изискванията за придобиване на българско гражданство: Прокуратурата

Видян 1610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


По възложена на ДАНС проверка от Специализираната прокуратура по досъдебно производство, известно като „Златните паспорти“, е установено, че:




 гражданин на Руската Федерация е нарушил изискванията на реда по придобиване на българско гражданство.




Главният прокурор сезира министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до Президента на РБ за отмяна на българското гражданство на лицето, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.




По неофициална информация става дума за руския банкер Игор Финогенов.



Процедурата включва изпращане на информацията до Министерството на правосъдието, което трябва да предложи на президентството отмяна на указа за предоставяне на българско гражданство.



През последните три месеца Mediapool и разследващият сайт Bird.bg извадиха наяве множество подробности около българския списък със "златните" паспорти. Игор Финогенов е един от високопоставените руски банкери, които през последните години се оказаха с български "златни" паспорти. Той е бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.



С български паспорти са още руските банкери Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, съобщи Bird.bg



Друг приближен на властта в Кремъл със златен паспорт в България е Роман Савушкин, генерален директор на "Обединена вагонна компания", структуроопределящо предприятие в Русия. Собственикът на руска нефтена компания Сергей Захаров, също се оказа българин със "златен паспорт".



Български "златен паспорт" е получил и хакер, който от българска територия е атакувал Украйна, за да демонстрира възможностите на система за отказ от услуги на високопоставен руски агент на ФСБ, установи също така наше разследване, пише Bird.bg.



Бившият руски заместник-министър на отбранителната промишленост (МИНОБОРОНПРОМ) Александр Владимирович Хапов е получил български златен паспорт през 2019 година.



В началото на седмицата Mediapool съобщи, че руският бизнесмен Евгений Мулюков, който бе намесен в политически скандал с издаване на визи за пребиваване в Естония, е получил български "златен паспорт".




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог