Свързани новини

16.09.2013 13:09

Гръцки свещеници замесени в злоупотреби за 5 млрд. евро

Видян 1182 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцки свещеници и монаси се оказаха замесени в незаконни операции за общо около 5 млрд. евро, съобщи в неделя вестник "Етнос".


Специалната служба за разследване на финансови престъпления (SDOE) е установила хиляди фиктивни сделки с подставени лица, включително такива, които в момента са били в затвора.


Проверките установили, че десетки манастири в Гърция са участвали в получаването на незаконни субсидии от държавата и еврофондовете, представяйки фалшифицирани документи. Фиктивни искания за изплащане на средства предявявали хиляди фермери, пенсионери, предприемачи, затворници и свещеници. Досега са открити 4103 физически и юридически лица, издавали такива фактури. Установени са и над половин милион такива искания, фактури и плащания.


Най-разпространената практика била манастирите да наемат подизпълнители, които завишавали няколко пъти цената на услугата, а разликата между реалната стойност на работата и изтегленото от държавата се прибирала в джобовете на участниците в схемата. Почти винаги става дума за участие на офшорни компании и ДДС-измами.


"Етнос" посочва манастира Симонопетра на Атон, който одобрил плащането на 600 000 евро, включително на затворник, представен като реставратор. В друг манастир на остров Крит са открити фиктивни сметки за 270 000 евро. Трети случай засяга неплащането на ДДС, което монасите твърдят, че не важало за тях.


"Трябва да отбележим, че сумата от 5 млрд. евро идва след резултатите на едва 20% от разследваните нарушения", посочва "Етнос". Изданието обяснява, че най-големите престъпления са вършени от свещеници в много тесни отношения с политическата класа и властта и почти монополизирали достъпа до евросубсидии за реставрация, земеделие и регионално развитие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог