Свързани новини

06.08.2013 10:49

Готов е проектът за трети лъч на метрото

Видян 2221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 280 хиляди души в София ползват най-удобния, екологичен и бърз транспорт - метрото, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Днес тя и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов представиха проекта за третия лъч на столичното метро, предаде Фокус.


Още над 160 000 ще го използват след изграждането на третия лъч, който ще струва 680 млн. евро от европейската оперативна програма "Транспорт".


"Ще търсим и друго финансиране. Метрото е основен приоритет на министерството, посочи министър Папазов.


Проектът за трети метродиаметър предвижда 53% подземно и 47% открито разполагане, каза изпълнителният директор на "Метрополитен" проф. д-р Стоян Братоев.


Третият метродиаметър ще започне на бул. "Ботевградско шосе”, където е колелото на трамвая. Ще мине по бул. "Владимир Вазов”, стадион "Георги Аспарухов", кв. "Васил Левски", кв. "Хаджи Димитър" и ще достигне до Малък градски театър "Зад Канала" на бул. "Мадрид" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


Оттам, под канала, ще достигне до Орлов мост, където е възловата станция с първата линия на метрото. Ще продължи под бул. "Васил Левски” и ул. "Граф Игнатиев”.


При НДК ще направи връзка с втората линия на метрото в общия подлез. Ще продължи по ул. "Георги Софийски" със спирка при Медицинска академия. Входовете на подлеза на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов" ще са входове към метростанцията там.


Следващата спирка ще е на "Красно село", където ще бъде подземното пресичане с ул. "Житница", а самата "Житница" ще мине под бул. "Цар Борис III".


Оттам метрото ще навлезе в кв. "Овча купел", където са предвидени пет метростанции.


 


Проф. Братоев напомни, че освен под земята, градът усеща ползите и от изгражданата нова наземна инфраструктура. "Планира се изграждане на бул."Владимир Вазов" и част от бул. "Линкълн", защото не може да се възстановява стар път при изграждане на метро. Предвижда се метрото да прави връзка с двата метродиаметъра и чрез ж.п. гара - с ж.п. линията София - Перник.


Очакват се 110 хил. тона годишно да намалеят вредните газове до 2020 г. Трафикът би трябвало да се намали с 35%, а пътнотранспортните произшествия - с 25%.


До 2020 г. с метрото ще пътуват 4.5 млн. души годишно, София ще разполага с 3500 нови паркоместа в буферни паркинги, повече от 40 автобусни линии ще имат връзка с метрото. С 20% ще се намали нивото на шум в града и ще бъдат спестени 160 000 човекочаса дневно, каза Братоев.


До 2015 г. Първа линия трябва да достигне до ж.к. „Дружба” и Летище „София”, както и до Бизнеспарка в кв. „Младост” - отсечки, които се строят в момента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби