Свързани новини

14.10.2014 15:30

Готов е проектът за мемориала пред НДК

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община представи идейния проект за възстановяването на паметника на  І-ви и VІ-и софийски пехотен полк . Той ще бъде изграден близо до  своето историческото  място - площадката на паметника 1300 години България. Монументът на героите от двата полка е бил издигнат за първи път през 1934 г. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали бойци в Балканската и в Първата световна война. До 1944 г. там са били посрещани най-големите български празници, организирани са крупни военни церемонии, а царят е приемал там акредитивните писма на чуждите посланици.


През Втората световна война бомба срутва едната стена, а в края на 70-те години на XX век биват съборени и другите две, за да бъде построен Националният дворец на културата. Емайлираните плочи с имената на героите обаче се съхраняват във Военноисторическия музей. Запазена е и фигурата на лъва, издигал се някога пред средната стена.


През август Общината организира допитване сред софиянците как биха искали да изглежда мястото пред НДК, а като резултат се наложи идеята да бъде възстановен военният паметник, който някога се е намирал там.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева