Свързани новини

08.04.2010 09:04

Гонят ЧЕЗ, EVN и E.ON от България

Видян 6760 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прекратяване на приватизационните договори на трите електроразпределителни дружества в страната ЧЕЗ, EVN и E.ON е един от вариантите за спиране на енергийната мафия. Така ще се прекрати сегашната практиката за продажба на електроенергия, при която крайният потребител плаща многократно повече от цената, на която дружествата закупуват ток от Националната електрическа компания. Това съобщи премиерът Бойко Борисов и се позова на данни, според които НЕК купува електричество по 90 лева за мегаватчас, а го продава на трите дружества за 88 лева. Цената за обикновения гражданин достига 146 лева за мегаватчас и това трябва да бъде прекратено, категоричен беше премиерът. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също носи отговорност крайните цени на тока за потребителите да са такива, каза още премиерът Борисов. "Регулаторът трябва да каже кое налага токът от 90 лв. да става 146 след като минава по едни жици", допълни той и се закани от 1 юли цените на тока да не бъдат толкова високи.


„Досега за пет години тези предприятия са платили нула процента дивидент на държавата. Казват, че са инвестирали. Аз искам и ще ходя лично на всяко място, което ми посочат, че са инвестирали - далекопроводи, стълбове, осветление. Където ме заведат, там ще ходя лично и ще ги смятам. Защото по сметките за тези пет години може би над 1 млрд. трябва да са дивидентите“, коментира премиерът.


В петък трябва да е готов докладът по отношение на цялата схема в енергетиката и в понеделник ще бъдат представени решенията по случая, посочи Борисов, цитиран от БТА.


Общо 67% от акциите на трите дружества бяха продадени през 2004 г. от Агенцията за приватизация по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Една от антикризините мерки обсъждани от кабинета Борисов пък беше продажбата на останалите 33% от ЕРП-тата през борсата за да влязат пари в бюджета. "Така и не ми става ясно кое наложи да продадем ЕРП-тата", каза Борисов. Той допълни, че ще предаде договорите за продажба на прокуратурата и "който ги е подписал да си носи отговорността".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог