Свързани новини

07.01.2009 09:32

Гогов: В БГ влиза една тръба и тя е от Украйна, няма други възможности

Видян 1823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Снощи говорих с изпълнителния директор на Нафтагаз да изясним проблемите, но той каза, че от Русия постъпват много малки количества газ от Русия, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов пред БНТ, цитиран от БГНЕС.


Нашите усилия са за овладяване на положението и да се спаси системата при промени. Възможността на Чирен са 4.5 млн. кубика на ден от нужните на страната 12 милиона, уточни Гогов. Вчера са били осигурени7 млн куб.м. По повод проблема и опасността за Неохим, Димитровград директорът на „Булгаргаз“ напомни, че „на мен ми се обадиха в 3.26 мин. вчера, че крановете от украинска страна са затворени – без никаква индикация. На минутата е информиран дежурния и всички диспечерски пунктове. Реакцията на Неохим Димитровград за ползване на газ на час е некоректна, защото те са надхвърлили определения им лимит, а по договор ние съобщаваме в рамките на 4 часа. А те искат да продължат цели 72 часа след спирането на газоподаването. „В Чирен към момента имаше 1 милиард и 200 хил. кубика, но там трябва да има остатък, за да не се разрушава хранилището. На ден са необходими 12 млн кубика на страната. Не е просто да има газохранилище – то не е един грамаден контейнер, той трябва да отговаря на определени условия. За сега на тези условия отговаря изчерпващото се хранилище край Галата Варна, допълни Гогов. Ние от 35 години употребяваме газ и получаваме газ и такова нещо не есе случвало. В момента работим от „Булгаргаз“ за разнообразие на доставките. Целият ЕС трябва да работи по тези проекти, защото практически цяла Европа е засегната в момента. Гогов каза, че не може да коментира включване на 3 и 4 блокове от АЕЦ. Той каза, че се работи активно да се нормализира газоподаването в България. Вчера с нарочни писма до ръководителите на Газпром и Нафтагаз е зададен въпросът къде е проблемът. В момента въпросът кой е виновен и кой не, не помага, категоричен е Димитър Гогов. Договорите с Газпром са подписани през 1998 година, след това е подписан анекс. Ние сме изрядни, а те са задължени на 100% да осигурява доставките. Има клауза, че ако има нарушения, ние сме в правото си да получим компенсации. Когато Чирен се изчерпи – трябва да спрем и да търсим алтернативно гориво, което е невъзможно. Гогов счита, че до края на седмицата и до началото на следващата нещата трябва да се нормализират. В България влиза една тръба и тя идва от Украйна, няма от къде другаде да влезе газ в България. Ние ще направим изчисления за всички загуби и пропуснати ползи. На въпрос не излиза ли, че България е зависима не на 100, а на 1000% от Русия, Гогов отговори, че по същия начин може да се каже и за Украйна, но не би искал да коментира подобна зависимост, а по-скоро да си гледа работа. Колкото до възможност за внос от Египет – договореностите са за след 2011 г. Румъния има за 4 месеца, а при пестеливо използване имаме възможност за 2 месеца. Всички потребители от Европа имат договореност само с Русия, а не с Украйна, уточни Гогов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.