Свързани новини

11.01.2022 15:45

Глобалното разпространение на автоимунните заболявания е заради западната диета

Видян 1871 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече хора по света страдат, защото тяхната имунна система вече не може да направи разликата между здрави клетки и нахлуващи микроорганизми. Защитите от болести, които някога са ги защитавали, вместо това атакуват техните тъкани и органи, пише theguardian.com.

Полагат се големи международни изследователски усилия за борба с тази тенденция – включително инициатива в лондонския институт Франсис Крик, където двама световни експерти, Джеймс Лий и Карола Винуеза, създадоха отделни изследователски групи, за да помогнат да се определят точните причини за автоимунните заболявания.

„Броят на автоимунните случаи започна да се увеличава преди около 40 години на запад“, каза Лий пред Observer. „Сега обаче виждаме, че някои се появяват в страни, които никога преди не са имали подобни заболявания.

Например, най-голямото скорошно увеличение на случаите на възпалителни заболявания на червата е в Близкия изток и Източна Азия. Преди това те почти не са срещали болестта."

Автоимунните заболявания варират от диабет тип 1 до ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата и множествена склероза. Във всеки случай имунната система се пресича и включва здрави тъкани вместо инфекциозни агенти.

Само в Обединеното кралство поне 4 милиона души са развили такива състояния, като някои хора страдат повече от едно. В международен план сега се оценява, че случаите на автоимунни заболявания се увеличават с между 3% и 9% годишно. Повечето учени смятат, че факторите на околната среда играят ключова роля в това покачване.

„Човешката генетика не се е променила през последните няколко десетилетия“, каза Лий, който преди това беше базиран в университета в Кеймбридж. „Така че нещо трябва да се променя във външния свят по начин, който увеличава предразположението ни към автоимунни заболявания.

Тази идея беше подкрепена от Vinuesa, който преди това беше базиран в Австралийския национален университет. Тя посочи промените в диетата, които се случват, тъй като все повече и повече страни приемат диети в западен стил и хората купуват повече бързо хранене.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.01.2022 21:21

    Пълни глупости! Прокопи има лупус, макаците също. Заради западната диета... Автоимунните заболявания се причиняват от НЕСЪВМЕСТИМИ ГЕНИ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни