Спадът в добивите на канадската реколта може да не се отрази толкова сериозно на световния пазар на зърно, колкото смятат западните анализатори

Свързани новини

08.04.2023 07:34

Глобалното предлагане на пшеница е застрашено: Bloomberg

Видян 4015 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световното предлагане на пшеница може да бъде застрашено поради изключително сухото време в Канада, съобщи във вторник Bloomberg, позовавайки се на експерти.

Според Дейвид Стрейт, главен метеоролог в канадската Commodity Weather Group, някои части на канадските прерии страдат от второто най-сухо начало на годината от близо половин век. Канадското министерство на земеделието съобщи, че в основните региони за пролетно земеделие като Албърта, Саскачеван и Манитоба са отчетени по-малко от 60% от средните валежи от 1 септември миналата година.

Липсата на дъжд прави земеделските земи твърде сухи за засаждане на пшеница и рапица.

"Става малко изкуство да се опиташ да вкараш семената на правилната дълбочина в почвата, защото трябва да сееш във влага, за да покълнат", казва пред Bloomberg Бил Прибилски, фермер и вицепрезидент на Асоциацията на земеделските производители в Саскачеван.

Канада е един от най-големите производители на рапица и пшеница в света. Миналата година общото производство на пшеница в страната възлиза на 33,8 млн. тона, което е третото най-високо в историята, а производството на рапица е 18,2 млн. тона, според държавната статистика. Тези обеми обаче бяха резултат от благоприятни метеорологични условия, докато настоящата суша може сериозно да навреди на тазгодишните шансове за добра реколта, предупреждават експертите.


Спадът в добивите на канадската реколта може да не се отрази толкова сериозно на световния пазар на зърно, колкото смятат западните анализатори. Русия, която е най-големият износител на пшеница в света, отчита богата реколта през 2022 г., като е прибрала над 150 млн. тона зърно - почти 30% увеличение в сравнение с 2021 г., включително над 100 млн. тона пшеница. Въпреки западните санкции, които косвено създадоха проблеми за руския износ на зърно, страната наскоро преразгледа прогнозата си за износ нагоре - от 50 млн. на 55-60 млн. тона зърно през настоящата стопанска година поради по-голямото търсене в световен мащаб.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци