25.10.2015 09:30

Гласуваме за местна власт и на референдум

Видян 1283 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 6:00 часа започна изборният ден, в който имащите 6 363 000 право на глас ще могат да гласуват за кмет на населено място, общински съветници и за референдум по въпроса за електронното гласуване. Гласуването ще стане с отделна бюлетина в организираните от Централната избирателна комисия 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина. В 50 секции в София ще се гласува машинно, но само за общински съветници. Общият брой на кметствата, в които ще се проведат избори е 3192. Кандидат-кметовете, които се състезават за доверието на избирателя са 42 хиляди, а кандидатите за общински съветници 35 770. В 415 от кметствата има само един кандидат за кмет. В две общини също има един кандидат.


Гласуването става със син химикал, с който се отбелязва знака „Х” или „V”. При гласуването за общински съветници може да бъде отбелязана преференция – като първо отбележите номера на партията, а след това зачеркнете в кръгчето избрания от вас кандидат. Изборните секции в чужбина за провеждането на референдума по въпроса за електронното гласуване са разкрити на база избирателна активност през предходните години. Над 13 хиляди служители на Министерство на вътрешните работи ще следят за нормалното протичане на изборния ден. Отделно в страната функционира и телефонна линия за изборни нарушения. Началото на изборния ден е от 6.00 часа. Краят му е предвиден за 19.00 часа, но е възможно в някои секции, той да бъде удължен с един час. По данни на ЦИК осем са социологическите агенции, които ще провеждат Екзит- половете, а за наблюдатели на изборите има подадени заявление от 27 организации, 14 са регистрирани. Около 4400 души са регистрирани като застъпнции.
Най-дълга е бюлетината на Столична община с над 50 см дължина и с 21 кандидати, а най-късата е в Симитли и Долна баня с 1 . По отношение на листите за общински съветници най-много са те в Благоевград и в София - 32 листи. С най-малко листи са общините Антон, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня-3.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог