Петър Петров, кандидат за кмет на Шумен и водач на листата за общински съветници издигнат от гражданската организация „Гласът на Шумен”   с мандатоносител Общество за Нова България

Свързани новини

19.10.2023 11:38

Гласовете на гражданите

Видян 3280 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 2500 години най-забележителният политик на Древна Гърция Перикъл предприема една на пръв поглед рискована авантюра. Всички свободни граждани на Атина са имали правото да гласуват.


Работата била там, че не са го правили редовно, а някои изобщо не са се възползвали от него. Затова гръцкият лидер на Демократическата партия, фактическият кмет на полиса, в стремежа си да възпита сътрудничеството между политиците и гражданите решава следното. Всеки свободен гражданин, чийто родители са родени в Атина да получава по два обола на ден, но да гласува винаги, когато има избори. Два обола на ден са стигали за закуска, обед, вечеря и за една чаша вино. 


Дамите ще бъдат изненадани, но от този случай произлиза думата „диета”. Но „диетата” на Перикъл сработила. Той е бил избиран 15 пъти последователно за стратег. През това време, чрез непрекъснати допитвания до гражданите  той благоустроява полиса, построява пътища, пристанища, каптира минерални извори и снабдява града с вода в случай на обсада, реконструира светилището в Елевзин, култово място за всички гърци ( в съвременна Атина археологически възстановено) и прави безплатни театралните представления.  Гражданите на всички гръцки полиси се стичали в Атина за да се окъпят в нейния блясък и разбира се харчили парите си именно там.  


Прочетох наскоро тази забавна история в биографията на Перикъл. Обръщам и внимание, защото произхода на самия термин политика идва от гръцките полиси и означава гражданско изкуство или занаят.  


Гражданин в Древна Гърция  не е понятие свързано с територията на живеене. Гражданинът е индивид, който участва в управлението на държавата и може да избира и да бъде избиран в него. В съвременният смисъл граждани са и хората, които живеят в селата. Единствено поданикът не е гражданин. Поданикът е просто субект, доколкото само се подчинява на властта. Гражданинът спазва законите и се грижи за обществото.   


Правя тази историческа разходка в контекста на предстоящите местни избори в България. Очевидно е в исторически план, колко сложни и противоречиви са отношенията между политиците и гражданите. Затова е естествено да си припомним  първоизточниците, защото всички термини в политологията са със старогръцки или римски произход. Не  случайно трите стълба на Европейския съюз са старогръцката философия, римското право и християнската религия.


Политиците са флиртували с гражданите в демократичните общества твърде отдавна. Само по време на диктатури флиртове няма. Тогава  гражданите са имали право само да се подчиняват . По време на диктатурата на БКП в България хората са били наричани граждани единствено в съда.


Да се върна сега към настоящето. Гражданското сдружение „Гласът на Шумен” е създадено с идеята да противодейства на вкаменената система на професионалните политици, която се превърна в стена между сътрудничеството на местната власт с гражданското общество. Ние имаме за цел да противопоставим  на тези, които наричат себе си „политически елит на града”, постоянно възобновяващите се свежи и гъвкави начинания на гражданските сдружения за подобряване на управлението.


Това не е случайна и невнимателна стъпка. Нашата инициатива е естествена  реакция на почти двугодишния провал на политиците на всички нива да сторят нещо полезно. За 2 години имаше 5 избора за народно събрание, всеки от които приключваше с фиаско. Краткосрочните решения на политиците доведоха до дългосрочна криза в обществото.   


Гражданското сдружение „Гласът на Шумен” всъщност са позициите на гражданите на Шумен за управлението на общината. Аз съм убеден, че хората в Шумен мечтаят да живеят сигурно и спокойно. Да се радват на силата и богатството на родната земя.


Да кроят планове за настоящето и бъдещето на децата си. Да се гордеят с миналото си, да подреждат ежедневието си и да бъдат автори на собствения си живот. Те знаят, че бъдещето е постижение, а не подарък и не очакват политиците да им носят закуската в леглото. Знаят, че от тях самите зависи да превърнат мечтите си в реалност. Това са много близки, важни и разбираеми стремежи и те са напълно постижими. И ако политиците не са в състояние да осъществят тези цели, гражданските организации могат. Защото ние не сме поданици. Защото ние сме единствената листа, която не е одобрена от политическа централа. Защото ние зависим само от гласовете на гражданите. Шумен не е само нашия град. Шумен са мечтите и надеждите на  хората в него.
Предстоят местните избори в Община Шумен.


Партийните функционери ни убеждават, че те се предрешени. Не. Изборите за кмет и общински съветници в Община Шумен не са предрешени. Ние от Гражданското сдружение „Гласът на Шумен” ще участваме в тях. Знаем, че се изправяме срещу  конкуренцията на тежки, силни, опитни, финансово осигурени, но инертни, оплетени в конфликти на интереси и заседнали в окопите на миналото партии и политици. Това е сериозно и отговорно предизвикателство. Въпреки това няма да чакаме да случат живота ни, вместо да си го направим ние. Няма да се примирим с предубеждението, че стената между Гражданите на Шумен и  Община Шумен е непреодолима. Това е нашето решение. Това е нашия избор. Вие направете своя.   

Петър Петров, кандидат за кмет на Шумен и водач на листата за общински съветници издигнат от гражданската организация „Гласът на Шумен”   с мандатоносител Общество за Нова България

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.10.2023 15:13

    НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ КОЙТО ЗНАЕ ЗА КАКВО ГОВОРИ, КОЙТО МИСЛИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ И СЕ УЧИ ОТ ИСТОРИЯТА! Г-Н ПЕТРОВ, ИМА МОЯТ ГЛАС!

  • 001 Anonimen 23.10.2023 14:24

    Това за Перикъл е вярно. Впрочем има и една друга интересна история. Той поощрил един недоволен от управлението му гражданин, да се движи след него и непрекъснато да му напомня за всички нередности в Атина. Дори слугите на Перикъл го пазели, за да не му се случи нещо.То всеки един кмет сега, май трябва да си назначи по един такъв човек. Подобна длъжност в Общината няма, но нищо не пречи да се измисли.Опозицията трябва да се слуша всеки ден.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак