Избирателна секция

Свързани новини

31.10.2023 11:23

Гласовете на близо половин милион души за общински съветници са недействителни

Видян 1316 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната е 412 701 или 15,46% от подадените от избирателите гласове, съобщи Институт за развитие на публичната среда. За сравнение при предишните местни избори през 2019 г. недействителните гласове са били 466 077 или 15,09 %.

Избирателите в Столична община са най-много, а в същото време едва 4,9 % от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то средният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, посочват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. А десетте общини с най-висок процент на недействителни гласове, може да видите в следващата графика.




Според Института за развитие на публичната среда проблемът с действителните гласове можеше изобщо да не съществува, ако машинното гласуване не бе отменено часове преди изборния ден от ЦИК. Дори употребявайки ги само като принтери, машините не допускат недействителен глас и в този смисъл няма и предпоставки за съмнение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест кампании, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно показват ниския дял на недействителните гласове от 2021 г. насам – такива бюлетини имаше само в секциите, в които се гласуваше с хартия.

Източник: БНТ




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв